Ο πιο σκοτεινός δρόμος | Κριτική – άποψη

0
309

Ο πιο σκοτεινός δρόμος (Το υφαντό της Φιόναβαρ Γ) – Guy Gavriel Kay

Το περίμενες μέρες… Το ξέρω… Τα κατάφερα όμως… Τέλειωσα το Πιο Σκοτεινό Δρόμο!

Θα ξεκινήσω κάπως ανορθόδοξα… Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζω μεγάάάλο πρόβλημα. Μετά από ΑΥΤΗ την τριλογία δε ξέρω τι να διαβάσω.. Μου φαίνονται όλα λίγα, κυρίως στο κομμάτι της φαντασίας του συγγραφέα. Θα δώσω στο τέλος 4 επιλογές και ελπίζω στη βοήθεια σου…

Ας γυρίσουμε τώρα στο βιβλίο…

Αν τα άλλα δύο μ’ άρεσαν, ε αυτό με ξετρέλανε! Πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου!

Για να είμαι ειλικρινής, παρόλο που το είχα ξαναδιαβάσει πολύ παλιά, δε θυμόμουν τίποτα, οπότε αυτό λειτούργησε θετικά και έτσι έμεινα με το στόμα ανοιχτό σε μερικά σημεία.

Εδώ λοιπόν ολοκληρώνεται η ιστορία με τόσα πολλά να συμβαίνουν που πραγματικά λες που τα σκέφτηκε ρε συ;

Όλα όσα είπα στα προηγούμενα βιβλία, ισχύουν και σε αυτό. Ο Πιο Σκοτεινός Δρόμος όμως είναι το επικό φινάλε! Είναι όντως σκοτεινός, με ωραιότατες ανατροπές όπως θα περίμενες, αλλά χωρίς να φαντάζεσαι ότι θα διαδραματίζονταν τέτοια σκηνικά. Από την αρχή του βιβλίου –και σε συνέχεια του συγγραφικού στυλ των προηγούμενων- δείχνει λίγο λίγο την πλευρά του καθενός και ξαφνικά τους συνδέει όλους και δένει την ιστορία. Στο τέλος του βιβλίου νιώθεις μια πληρότητα που δεν το περιμένεις και λες

Ναι έτσι έπρεπε να γίνει και ας μην μ’ αρέσει απόλυτα… Ααχ…

Δε ξέρω εάν είμαι συναισθηματικά δεμένη μαζί τους ή όχι, ούτε εάν είμαι όσο αντικειμενική μπορώ να είμαι, αλλά μακάρι όσα βιβλία διάβαζα να με κρατούσαν όσο αυτά.

Θα πω τώρα μερικά πραγματάκια για την τριλογία γενικά (χωρίς spoiler φυσικά) γιατί δεν μπορώ να κρατηθώ και αν δε θες να σε επηρεάσει η γνώμη μου μη διαβάσεις το μπλε κομμάτι και πήγαινε παρακάτω.

  • Υπάρχουν μικρές υπερβολές που με ξένισαν κάπως, όπως είπα και στο Δέντρο του Καλοκαιριού αλλά και στην Περιπλανώμενη Φλόγα (ποιος νοιάζεται θα μου πεις, στην τελική βιβλίο φαντασίας είναι). Επίσης είναι λίγο παραπάνω λυρικό από όσο μ΄ αρέσει γενικά, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της φύσης του βιβλίου πιστεύω οπότε το παραβλέπω.
  • Έχω αγαπημένο ήρωα… Μάλιστα! Είναι ο Πολ!!! Τον αγαπώ! Είναι ένας μοναχικός τύπος τόσο ιδιαίτερος που σε όσα κομμάτια εμφανίζεται με κάνει να τον λατρεύω ακόμα περισσότερο με αποκορύφωμα το τελευταίο! Πρέπει να πω ότι δε συμφωνούν όλοι μαζί μου.
  • Από τους 5 που έκαναν το πέρασμα, η λιγότερο αγαπημένη μου είναι η Τζένιφερ. Δεν μπορώ να αναφέρω δυστυχώς το γιατί αλλά… μέχρι την τελευταία της εμφάνιση με χαλάει κάπως.. Ούτε γι αυτό συμφωνούν όλοι. Επίσης θεωρώ ότι στη δική της ιστορία υπάρχουν οι περισσότερες υπερβολές του βιβλίου.
  • Γιατί έπρεπε να υπάρχει η τελευταία μάχη με τον Γουάδαχ;;; Γιατί;;;

Αυτά. Τας είπα και τώρα νιώθω καλύτερα.

Θέλω κάπου εδώ, κλείνοντας, να κάνω μια γενική διαπίστωση και να πω:

Αυτά τα 3 βιβλία θα γινόταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ!!!!!

Το πιστεύω 100% και τίποτα δεν μπορεί να μου αλλάξει την άποψη! Αλλά για κακή μας τύχη δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο…

Και τώρα αν δεν σε κούρασε η πολυλογία μου και αντέχεις, δες και διάλεξε μαζί μου τι να διαβάσω…

 Matobookalo

Αλεξάνδρα