Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης | Κριτική – άποψη

0
1514

Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης

Κλέαρχος Κωστής Σταματουλάκης

Λίγες πληροφορίες για το βιβλίο

Κάποιος θα µε πει τρελή, υστερικιά, κουκουρούκου. Τώρα αυτά. Τότε, ήµουν ένα λουλούδι του µπαχτσέ. Γλυκιά, ευγενική, τσουπωτή, το φως της Αυγής − εξ ου και τ’ όνοµά µου. Τώρα, βρίζω σαν λιµενεργάτης, δεν σηκώνω πολλά-πολλά και έχω σαφρακιάσει. Τι έφταιξε; Πέρνα εσύ 30 χρόνια τάβλα, ελαφρώς βιασµένη από έναν ηλίθιο πρίγκιπα, που σε γκάστρωσε κιόλα, να σου πω εγώ. Ξυπνάς πενηντάρα, µε σακούλες κάτω από τα µάτια −γιατί ποιος να σου βάλει ενυδατική στο κώµα−, µ’ έναν στόκο για γιο κι ένα ρεµάλι να σου τρώει το βιος. Λυπάµαι, αλλά έπρεπε να πεθάνει.


Η άποψή μου

Τι μπορεί να σου έρθει στο μυαλό  όταν διαβάζεις αυτό τον τίτλο σε ένα βιβλίο; Πόσο μάλλον και αυτή την περιγραφή. Σε εμένα πάντως το πρώτο πράγμα που ήρθε ήταν το καλό χιούμορ και όπως ήταν αναμενόμενο είχε όντως μπόλικο.

Μιλώντας βέβαια για χιούμορ να πω ότι αυτού του είδους το χιούμορ δεν είναι για όλους και εάν από το κομμάτι που έχει το οπισθόφυλλο δεν σε τράβηξε, αμφιβάλλω εάν θα αλλάξει κάτι διαβάζοντάς το.

Η ιστορία του είναι ιδιαίτερη, καθώς βλέπεις μια οπτική που δεν έχεις φανταστεί και αυτό είναι κάτι που με ιντριγκάρει -γενικά- στα βιβλία. Η Ωραία Κοιμωμένη, η Αυγή, ξυπνάει μετά από 30 χρόνια νευριασμένη και γερασμένη γιατί δεν την ξύπνησαν στην ώρα της. Τι έχει συμβεί; Γιατί δεν έπιασε το φιλί της πραγματικής της αγάπης; Τώρα έχει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τις συνθήκες που υπάρχουν, οι οποίες δεν είναι αυτές που περίμενε. Πρέπει όμως να πάρει τις αποφάσεις της και αυτές μπορεί να είναι πολύ σκληρές.

Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Από την αρχή βλέπεις την ανάλαφρη αλλά και χιουμοριστική γραφή του συγγραφέα.

Οι ήρωες που εμφανίζονται δεν αναλύονται σε βάθος αλλά το βιβλίο σου δίνει όσα χρειάζεσαι για να σκιαγραφήσεις τους χαρακτήρες τους στα πλαίσια της ιστορίας. Κάτι άλλο που μου άρεσε είναι ότι δεν αναλώνεται σε πολλές περιγραφές, μόνο σε αυτές που δίνουν κάτι στην ιστορία και έτσι κυλάει γρήγορα χωρίς να σε κουράζει, τελειώνοντάς το μέσα σε λίγες ώρες. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για παραμύθι και η έκτασή του είναι η ανάλογη.

Σ’ αυτό που θέλω να σταθώ είναι ότι, μου άφησε την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία. Ένιωσα ότι, όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και αυτό το αντι-παραμύθι, έχει να μας δείξει και να μας μάθει πράγματα για τις ανθρώπινες συμπεριφορές, αδυναμίες, λάθη και ατέλειες αλλά και τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης τους. Δε θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δε θέλω να “χαλάσω” τη μαγεία της ανάγνωσης αλλά πιστεύω πως εύκολα διακρίνει κανείς τα μηνύματα που θέλει να περάσει, διαβάζοντάς το.

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε αυτό που καταλήγω εδώ και χρόνια.

Πόσο τα αγαπώ τα παραμύθια τελικά.

Ποτέ δεν είσαι μεγάλος για να διαβάσεις ένα (…ή και περισσότερα) και αυτό εδώ είναι μια πολύ ωραία επιλογή!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή


Στο site μας θα βρεις και άλλες bookreviews που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.