Η πόλη των κατόπτρων | Κριτική – άποψη

0
1236

Η πόλη των κατόπτρων – Justin Cronin

Γιατί; Γιατί; Γιατί;

Γιατί μας το κάνες αυτό κ. Cronin; Το τέλειωσα χθες βραδύ και ακόμα απορώ…

Δεν περίμενα κάτι τέτοιο όταν το αγόρασα όλο λαχταρά. Μη σου πω όταν ξεκίνησα το Πέρασμα.

Σε μια πρόταση όλη η κριτική μου:

Όσο μ’ άρεσε το 2ο, διπλά με απογοήτευσε το 3ο.

Εάν δεν θυμάσαι/ξέρεις, η τριλογία έχει ως εξής:

  1. Το πέρασμα
  2. Οι δώδεκα αιώνιοι
  3. Η πόλη των κατόπτρων

Οπότε εδώ θα σου πω για το 3ο.

Η γραφή του είναι καλή, στα ιδία περίπου πλαίσια με τα 2 πρώτα, αλλά με πιο πολύ μπλα μπλα και πιο πολύ λυρισμό από όσο μ’ αρέσει αλλά οκ.

Και εδώ σταματούν τα “θετικά”.

Το βασικότερο πρόβλημα του βιβλίου για μένα είναι η εξέλιξη και οι επιλογές των ηρώων στη διάρκεια των ετών αλλά και η παρουσίαση των καταστάσεων και των προσώπων μετά τα μεγάλα χρονικά άλματα της ιστορίας.

Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.

Οκ, στο 2ο είχα μερικές ενστάσεις, αλλά στο 3ο

Houston we have a problem. Η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Πριν, αλλά και μετά το μεγάλο χρονικό άλμα που μας δείχνει, οι ήρωες που εμπλέκονται και ξέρουμε τόσες σελίδες, τώρα είναι κάποιοι άλλοι.  Σκέφτονται περίεργα, δρουν χαζά, κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις ή πράξεις που δε θα έκαναν ποτέ αυτοί οι χαρακτήρες αλλά μερικές φορές και κανένας άλλος.

Κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι τους παρουσιάζει σαν δραματικές φιγούρες, χωρίς κανένα απολύτως λόγο (η χαρά των drama-queen). Σίγουρα η όλη ιστορία έχει μια δραματική νότα αλλά εδώ μιλάμε για υπερβολές.

Εντωμεταξύ υπάρχουν σκηνές που είναι σα να θέλει να γεμίσει σελίδες αλλά ξαφνικά δε ξέρει πως. Και οι άκυρες κινήσεις συνεχίζονται. Δεν είναι απλά ότι δεν συμφωνούσα μαζί τους (μπορεί να συμβεί στον καθένα μας), είναι ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να γίνουν κάποιες επιλογές.

Από ένα σημείο και μετά δεν μπόρεσα να δεθώ μαζί τους. Για την ακρίβεια ότι δέσιμο είχα μαζί τους σχεδόν εξαφανίστηκε. Μου φαινόταν αδιάφοροι και κάπως εκνευριστικοί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι, υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές σε ένα πρόσωπο που όσο διάβαζα μου φαινόταν too much να μας λέει τόσα πολλά γι αυτό και το παρελθόν του. Και θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες αν το βιβλίο κινούνταν σε άλλα πλαίσια, αλλά τελικά αποδείχτηκε από τα πιο καλά κομμάτια. Φαντάσου..

Κατέληξα στο ότι όταν αφηγούνταν ιστορίες για το παρελθόν τις διαχειρίζονταν μακράν καλύτερα από ότι αυτές του μέλλοντος.

Όσο για το τέλος;

Απογοήτευση!

Το τέλος κάποιων ηρώων δε μ’ άρεσε καθόλου και κάποιων άλλων μ’ άφησε αδιάφορη.

Δεν είναι ότι θα ήθελα ένα χαρούμενο τέλος και δεν ήταν, ή το αντίθετο. Είναι ότι δεν είχαν ΚΑΝΕΝΑ λόγο να γίνουν έτσι τα πράγματα.

Ο επίλογος του βιβλίου ήταν καλύτερος, αλλά είχα ήδη ξενερώσει αφάνταστα από όλο το υπόλοιπο.

Στο σύνολο του, το τέλος δεν με ικανοποίησε.

Η γενική μου άποψη λοιπόν είναι:

ή προσπάθησε να το κάνει να διαφέρει από το δρόμο που παίρνουν τα κλασικά happy ending stories και τελικά απέτυχε
ή πίστευε ότι έτσι θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα σε μια πιο ρεαλιστική κατάσταση και τελικά απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο
ή θέλησε να το κάνει πιο δραματικό και τελικά για μένα βγήκε παρωδία
ή τον τύφλωσε η επιτυχία και είπε να γράψει γρήγορα τη συνέχεια για περισσότερο κέρδος
ή (το πιο πιθανό) τον απήγαγαν και έγραψε το τρίτο βιβλίο κάποιος άλλος.

Μετά από 2.717 σελίδες που ήταν όλη η τριλογία στα Ελληνικά η απογοήτευση και η αγανάκτησή μου είναι δικαιολογημένες πιστεύω!

Να πω εδώ, ότι στο Goodreads αυτή τη στιγμή έχει βαθμό 4,2 με 25.505 ratings οπότε μπορεί να με θεωρήσεις υπερβολική που του έβαλα 2. Προς υπεράσπιση μου λοιπόν, να αναφέρω ότι παράλληλα το διάβαζε και 2ο άτομο -το οποίο έχει διαβάσει αρκετά βιβλία- και έχει την ίδια άποψη με μένα. Απορούμε και οι 2 με τη βαθμολογία.

Κρίμα να τελειώσει έτσι μια τριλογία που θα μπορούσε να πάει τόσο καλά!