Η Σκιά | Κριτική – άποψη

0
986

Η Σκιά – Βαγγέλης Γιαννίσης

Για τα βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση (Το μίσος, Το κάστρο και Ο χορός των νεκρών) δε χρειάζεται να κάνω εισαγωγή. Έχω γίνει γραφική με το ότι τους έχω αδυναμία. Δες και μόνος σου στα link από πάνω. Παρ’ ολ’ αυτά -προσπαθώ να- είμαι ακόμα αντικειμενική. Γι’ αυτό παρακάτω θα σου πω για το νέο του βιβλίο Η Σκιά -τέταρτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη- και δώσε προσοχή γιατί εδώ έχουμε αλλαγές.

Η σκιά
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Λίγα λόγια για την ιστορία

Το πτώμα ενός άντρα ανακαλύπτεται, στημένο σε ένα σκηνικό που λίγοι μπορούν να αντέξουν να δουν. Η αναγνώριση του θύματος αλλά και του δολοφόνου, είναι αδύνατη καθώς όλα τα στοιχεία έχουν εξαφανιστεί. Μια σκιά τους στοιχειώνει και η μυρωδιά του θανάτου τους ακολουθεί σε κάθε βήμα τους. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης βουτάει στη σκοτεινή πλευρά των Σκανδιναβικών παραδόσεων και αυτά που ανακαλύπτει παγώνουν το αίμα.

Η απόψή μου

Και σε αυτό το βιβλίο έχουμε να κάνουμε ακόμα μια φορά με την γνωστή γεμάτη γραφή του συγγραφέα, αν και κάπως βελτιωμένη, χωρίς να μπορώ να διευκρινίσω το πώς ακριβώς αφού ήταν ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι απλά η αίσθηση που σου αφήνει. Σε αυτό το βιβλίο σε παρασέρνει πραγματικά σε κρύα, μακάβρια και αφιλόξενα σκηνικά, δημιουργώντας μια μαυρίλα έτοιμη να σε καταπιεί.

Η ιστορία μαύρη και άραχνη και αυτή! Παντού σκοτάδι και κακό και μια μυρωδιά θανάτου. Με πολλές αναφορές σε μουσική κυρίως death metal και θρύλους από τη Σκανδιναβία. Και ένα ντράουγκρ που ζητά εκδίκηση από τους ζωντανούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο λάτρεψα την ιστορία. Βέβαια φαντάστηκα σε κάποια φάση το ποιος, αλλά δε μείωσε το ενδιαφέρον μου γιατί ήταν προς το τέλος.

Ένα είναι σίγουρο όμως, ότι είναι το πιο σκοτεινό του βιβλίο. 

Για τους Andersmaniacs -που θα καταλάβουν επειδή έχουν διαβάσει και τα προηγούμενα- έχω κάποιες παρατηρήσεις να μοιραστώ, που θεωρώ είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για το βιβλίο.

  1. Ο Άντερς σ’ αυτό το βιβλίο κάνει στροφή και αλλάζει(!). Τα γεγονότα από τα προηγούμενα βιβλία τον φέρνουν σ’ αυτή τη θέση. Κάποιοι συνεργάτες δείχνουν την ιστορία τους και προχωρούν ένα βήμα. Τα νήματα κινούνται. Χτίζονται θεμέλια για το μέλλον. Όλα αυτά συντελούν σε ένα ακόμα πιο προσιτό, χωρίς υπερβολές και άρα πιο αληθοφανές σκηνικό. Στην προσπάθειά τους για ισορροπία, η προσωπική τους ζωή βαραίνει λίγο περισσότερο στη ζυγαριά. Οι ήρωες έχουν τους δαίμονες τους, αλλά παλεύουν μαζί τους αληθινά και όχι “λογοτεχνικά”.
  2. Νομίζω ότι οι επιρροές (άρα και οι σκέψεις) του συγγραφέα έχουν αλλάξει και γι’ αυτό έγιναν και οι παραπάνω αλλαγές. Όποιες και εάν είναι παρακαλούμε να τις κρατήσει.
  3. Η όλη αίσθηση μου δείχνει ότι αυτό το βιβλίο θα είναι μεταβατικό ή ένα βιβλίο που κάποια χρόνια αργότερα θα λέμε «Α, από εκεί ξεκίνησε η αλλαγή.»

Και τι συμπέρασμα βγάζουμε απ’ όλα τα παραπάνω;

Η Σκιά είναι το πλέον διαφορετικό και συνάμα ολοκληρωμένο βιβλίο από όλη τη σειρά. Αυτό που σου δίνει το αίσθημα της πληρότητας αλλά και αυτό που σε κάνει να πεις: Εδώ είμαστε. Τώρα αρχίζουν τα ωραία (αναρωτιέμαι πόσο πιο ωραία δηλαδή, αλλά αυτό νιώθω). Και παρόλο που στο τέλος δεν μένουν αναπάντητα ερωτήματα ή αγωνία, στο επόμενο πιστεύω μας περιμένουν εκπλήξεις!

Εν ολίγοις, με ικανοποίησε πλήρως!

Όλα τα παραπάνω φυσικά μπορεί να είναι στο μυαλό μου, αλλά δε φταίω εγώ κύριε δικαστά, ο Άντερς που μας τρελαίνει φταίει…

Notes

  • Once again… Τι εξωφυλλάρες έχουν τα βιβλία του;;; Πραγματικά μπράβο για την εξαιρετική δουλειά όλων των συντελεστών!
  • Φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ καλή και προσεκτική έρευνα σχετικά με την Σκανδιναβική λογοτεχνία! Πες μας και άλλα..
  • Σκέφτομαι το χειμώνα να ξαναπάει για μια γρήγορη ανάγνωση, γιατί ταιριάζει απίστευτα σε χειμωνιάτικο σκηνικό. Θεωρώ ότι είναι απ’ τα καλύτερα αστυνομικά που μπορείς να διαβάσεις με φθινοπωρινοχειμωνιάτικο καιρό και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά βιβλία στις κατηγορίες #readgreekauthors και #translategreekbooks.

Περισσότερες κριτικές – σχόλια