Η τέταρτη πόρτα | Κριτική – άποψη

0
1126

Η τέταρτη πόρτα – Paul Halter

Η τέταρτη πόρτα είναι ένα αστυνομικό-θρίλερ-locked room mystery βιβλίο, απ’ τα είδη που μου αρέσουν πολύ.

Ξεκίνησα το βιβλίο, έχοντας διαβάσει μόνο την πρώτη παράγραφο από το οπισθόφυλλο που είναι αρκετή:

Μέσα από την τελευταία πόρτα της σοφίτας, που είναι ανοιχτή, διακρίνεται μια λάμψη περίεργη, καθηλωτική, που φωτίζει τα λευκά πορσελάνινα πόμολα στις άλλες τρεις πόρτες. Κάποιοι ακούν μυστηριώδεις ήχους βημάτων… Όλοι πιστεύουν ότι το δωμάτιο είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι, που πριν από χρόνια βρήκε εκεί τραγικό θάνατο. Οι Λάτιμερ δεν διστάζουν να εγκατασταθούν στο σπίτι των Ντάρνλι. 

Φυσικά είχα διαβάσει όλο το οπισθόφυλλο στα γρήγορα όταν το παρουσίαζα εδώ αλλά ευτυχώς δεν το θυμόμουν.

Είχα αρκετές προσδοκίες και όταν κατάλαβα ότι η ιστορία διαδραματίζεται αρκετά χρόνια πριν, τότε που έπιναν κονιάκ και το να γυρίσεις στις 10 στο σπίτι και τη γυναίκα σου ήταν ήδη αργά, αμέσως χαλάρωσα. Μ’ αρέσει να διαβάζω γι αυτή την εποχή. Λέω δεν μπορεί θα είναι καλό! (Μετά είδα ότι εκδόθηκε πρώτη φορά το 1987)

Η τέταρτη πόρτα
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Και να η άποψή μου

Η γραφή του ενώ ήταν απλή, χωρίς περιττές περιγραφές, σε έβαζε στο κλίμα και σου δημιουργούσε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Πολύ καλογραμμένο!

Η ιστορία του μου άρεσε πάρα πολύ και αυτό που τη χαρακτήριζε ήταν οι ανατροπές. Τα αναπάντεχα γεγονότα ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο μέχρι το τέλος και δεν μπόρεσα να καταλάβω τι γίνεται πέρα από κάποιες μικρές εικασίες.

Αν θα ήθελα περισσότερες σελίδες; Ναι. Αλλά διαβάζοντας προς το τέλος κατάλαβα (ίσως) το λόγο που προτίμησε ο συγγραφέας να μην είναι μεγάλο το βιβλίο και αν είναι έτσι συμφωνώ με αυτή την απόφαση εν τέλει. Βέβαια απ’ την άλλη, την εποχή που γράφτηκε δεν ήταν τόσο “της μόδας” η 600σέλιδες βιβλιάρες οπότε λογικό.

Και εάν θέλω και άλλο, θα πάρω το επόμενο βιβλίο του όταν το εκδώσουν οι εκδόσεις Διόπτρα, αφού μου άρεσε τόσο.. Γιατί δεν ξέρω εάν το κατάλαβες αλλά με ενθουσίασε!