Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς | Κριτική – άποψη

0
1334

Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς

Πυθαγόρας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Λίγες πληροφορίες για το βιβλίο

Να σκέφτεσαι να αισθάνεσαι να ακούς: Εικοσιδύο κείμενα για τον άνθρωπο, τη διαφορετικότητα, τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή, τις μοιραίες συναντήσεις και τα βασανιστικά «αν». Η ηλεκτρονική σελίδα «Πυθαγόρειο θεώρημα» μοιράζεται τα κείμενά της ελπίζοντας να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να αναθεωρήσεις, να ερωτευτείς και να αγαπήσεις δίχως όρια και «πρέπει».


Η άποψή μου!

Το βιβλίο αυτό το διάβασα το Δεκέμβριο και παρόλο που είχα κρατήσει σημειώσεις, δεν μπόρεσα τότε να γράψω την άποψή μου (για άσχετους με το βιβλίο λόγους). Έτσι αποφάσισα τώρα να το ξαναδιαβάσω φρεσκάροντας τη μνήμη μου.

Την πρώτη φορά που το ξεκίνησα, είχα αποφασίσει να πάω αργά. Είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από άρθρα διαφορετικής θεματολογίας. Γι αυτό το λόγο ήθελα να διαβάζω δυο με τρία κείμενα τη φορά, ώστε να έχω το χρόνο να σκέφτομαι τα θέματα που είχαν τεθεί. Μου κράτησε έτσι συντρόφια πολλά βράδια και με έβαλε σε αρκετές σκέψεις. Άλλες φορές μου έφερε γλύκες μνήμες και άλλες με ταρακούνησε.

Να σκέφτεσαι να αισθάνεσαι να ακούς
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Τον Πυθαγόρα δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Παρακολουθώ όμως όσο μπορώ την πορεία του. Μου έχει δώσει μέχρι στιγμής την εικόνα ενός πολύ αξιόλογου ανθρώπου με ωραίες και ολοκληρωμένες απόψεις.

Με τα άρθρα στη σελίδα του, Πυθαγόρειο Θεώρημα, έχει βοηθήσει πολλά άτομα σε διάφορα θέματα.

Αποτελεί πηγή έμπνευσης και θετικής ενεργείας.

Έτσι λοιπόν το βιβλίο του είναι ένας πολύ καλός «οδηγός» για θέματα που μας αφορούν όλους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα βιβλίο με σκέψεις που σε οδηγούν σε άλλες σκέψεις και πάει λέγοντας. Άρα: ίσως πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, αν και δεν μ’ αρέσει να βάζω ταμπέλες.

Με ωραίο λόγο -μη ξεχνάμε ότι είναι φιλόλογος- και με σωστή τοποθέτηση, μας μιλάει για αρκετά θέματα. Μερικά από αυτά είναι η διαφορετικότητα, τα λάθη, τα αν, οι δεύτερες ευκαιρίες, οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και η σχέση μας με τον εαυτό μας.

Θεωρώ πως σε όποια ηλικία και αν το διαβάσεις θα βρεις πράγματα που θα σε αγγίξουν και θα σε προβληματίσουν.

Όμως εάν το διαβάσουν έφηβοι και νεότερα γενικά άτομα θα έχουν πολλά περισσότερα να πάρουν, γιατί θα τους γλυτώσει από άσκοπα λάθη που οι μεγαλύτεροι ίσως έχουν ήδη κάνει και μάθει μέσω αυτών. Εξάλλου τα κείμενα διαβάζονται εύκολα και ευχάριστα αφού και ο ίδιος είναι νέος και ζει στον παλμό της εποχής.

Προσωπικά με άγγιξαν λιιγο παραπάνω τα κείμενα «Ένα άγγελος απέναντί μου» που μιλάει για την εμπειρία του με ένα παιδί με αναπηρία, «Σκέψου πριν μιλήσεις»,  «Η επιμονή σου», «Εσύ που μου κατέρριψες όλα μου τα ‘αποκλείεται’» και το «Σε ευχαριστώ, Σ’ αγαπώ, Συγγνώμη».  Ίσως γιατί πιστεύω ότι, πρώτα πρέπει να βελτιώνουμε τον εαυτό μας και ύστερα να απαιτούμε από τους άλλους γύρω μας. Ίσως γιατί πιστεύω ακόμα ότι, η ευγένεια και η καλοσύνη εκτιμούνται από τα άτομα που αξίζουν. Και ίσως γιατί πιστεύω ότι, όσο διαφορετικοί και εάν είμαστε, μέσα μας όλοι έχουμε ανάγκη από το ίδιο πράγμα. Αγάπη και αποδοχή. Και αυτό το βιβλίο με έκανε να καταλάβω ότι πρέπει να προσπαθώ για όλα αυτά περισσότερο και να μην στενοχωριέμαι όταν δεν είναι εφικτό να πάνε όλα καλά .

Σε ευχαριστώ Πυθαγόρα που μου τα θύμισες!


Δες κριτικές – απόψεις που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.