Οι εξισορροπιστές | Κριτική – άποψη

0
702

Οι εξισορροπιστές – Κώστας Παύλου

Οι εξισορροπιστές ήταν ένα από τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω από όταν το ανακάλυψα. Φέτος είχα την ευκαιρία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο (μέρος του οπισθόφυλλου)

Μια ληστεία γίνεται στην Τράπεζα Ευρωπαϊκής Προοπτικής, στο Κολωνάκι. Μονάχα που οι άγνωστοι ανοίγουν μόνο τη θυρίδα 13, γεγονός που θα φέρει στην επιφάνεια ένα καλά κρυμμένο μυστικό χρόνων. Ένας Ρώσος μαφιόζος στον οποίο ανήκει η θυρίδα. Μια όμορφη ψυχοπαθής δολοφόνος. Ένας Ισπανός πράκτορας. Ένας προδότης με την κωδική ονομασία «Ίκαρος». Ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Δύο δημοσιογράφοι. Είναι μερικά από τα πρόσωπα που εμπλέκονται με το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στο περίεργο αυτό γεγονός. Το κουβάρι της μυστήριας αυτής υπόθεσης καλείται να λύσει ο αστυνόμος Αχιλλέας Αυγέρης, το πιο έμπιστο πρόσωπο του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Κωνσταντίνου Καρατζά…

Η άποψή μου

Οι εξισορροπιστές είναι ένα βιβλίο αστυνομικό-δράσης. Όμως το ξεχωριστό εδώ είναι ότι δεν ακολουθεί τα γνωστά μονοπάτια των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά.

Ο αστυνόμος Αχιλλέας Αυγέρης είναι ένα άτομο με πάρα πολλές ικανότητες και τοποθετείται αμέσως στην υπόθεση διαλεύκανσης της κλοπής της τράπεζας. Δεν είναι όμως μόνο η κλοπή που έχει σημασία. Γιατί ψάχνοντας ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από πίσω. Τρομερά συμφέροντα και επικίνδυνοι άνθρωποι.

Ο Αυγέρης όμως είναι και ένας άνθρωπος απλός μεν, που θα τύχει να πιει, να φωνάξει, να είναι αυστηρός, με θάρρος, προστατευτικός, με πολλές γνώσεις αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς και πολύ ριψοκίνδυνος που βάζει σίγουρα πάνω από όλα την καριέρα και τη δουλειά του. Όλα αυτά τον οδηγούν στο να παίρνει αποφάσεις που μπορεί να μην τις έπαιρνε άλλος και έτσι να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την υπόθεση.

Οι εξισορροπιστές

 

Η ιστορία είναι γραμμένη με τρόπο που η αγωνία για το τι έχει γίνει δεν σταματάει ποτέ.

Δεν είναι μυθιστόρημα που σου κόβει την ανάσα αλλά που στήνει την υπόθεση του καλά ώστε μόνο στο τέλος να καταλάβεις τι έχει συμβεί και να αναρωτηθείς πως στήθηκε τόσο περίπλοκο σκηνικό… Σε κάθε σελίδα ανακαλύπτεις και κάτι νέο και αυτό γιατί πίσω από τα γεγονότα που διαδραματίζονται ο συγγραφέας έχει χτίσει μια ιστορία με βάθος ετών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στις κινήσεις των ηρώων.

Η γραφή του βιβλίου είναι στιβαρή και χωρίς να είναι -ας μου επιτραπεί ο όρος- “εμπορική”. Φαίνεται πως οι γνώσεις του συγγραφέα για χρηματοοικονομικά θέματα αλλά και πολιτικά είναι αρκετές ώστε να στήσει ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του δεν είναι βούτυρο για το ψωμί και ξεφεύγει από τα αστυνομικά που ψάχνεις απλά το δολοφόνο. Εδώ σε κάνει να σκέφτεσαι πως όλα αυτά ισχύουν και ότι τώρα διαβάζω ένα βιβλίο που αποκαλύπτει αλήθειες και μυστικά που βγήκαν στη φόρα για να ανατρέψουν αυτά που ξέρω μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά η ανάγνωσή του είναι πολύ ευχάριστη και δεν δυσκολεύει καθόλου τον αναγνώστη.

Αν κάτι με ξένισε είναι μερικές φορές οι εναλλαγές των χρόνων (παροντικοί – παρελθοντικοί) μέσα σε προτάσεις ίδιας παραγράφου. Επίσης σε μερικούς διάλογους όταν μιλούσε κάποιος μπορεί να ξεχνιόταν να σταματήσει. Βέβαια εκεί βλέπαμε ότι αρκετές φορές επρόκειτο για μια αφήγηση που έκανε ο ομιλητής οπότε μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει. Τέλος, υπήρξαν μερικές ευκολίες στη ροή της υπόθεσης αλλά όχι κάτι παρατραβηγμένο.

Συμπέρασμα

Εάν θέλεις ένα βιβλίο με μια διαφορετική αστυνομική υπόθεση, με ταξίδια στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία, όπου δεν θα ψάχνεις απλά ένα δολοφόνο αλλά η πλοκή του θα στηρίζεται σε μεγάλα κρυμμένα μυστικά και συνωμοσίες, σου προτείνω να το επιλέξεις!


Στο site μας θα βρεις και άλλες bookreviews που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.

Μη ξεχάσεις να δεις τη mini-ανάκριση του συγγραφέα.