Πάντα ο διάβολος | Κριτική – άποψη

0
510

Πάντα ο διάβολος | Κριτική – άποψη

Donald Ray Pollock – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πάντα ο διάβολος

Σχετικά με το οπισθόφυλλο:

Το εξώφυλλο του βιβλίου “Πάντα ο διάβολος” προτείνω να μην το διαβάσεις, γιατί έχει spoilerακια κατ ‘εμέ. Θα σε βοηθήσω λέγοντας ότι διαδραματίζεται στην Αμερική, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είναι η ιστορία του Αρβιν Γιουτζιν Ρασελ, ο οποίος μεγαλώνει σε ένα τοξικό περιβάλλον. Στο βιβλίο θα συναντήσεις  σίριαλ κίλερ, διεφθαρμένο σερίφη, περίεργο ιεροκήρυκα, θυσίες ζώων, αρρώστιες κ.α.

Η άποψή μου

Θες αστυνομικό με αγωνία για το δολοφόνο; Τρελαίνεσαι μήπως για τα ατμοσφαιρικά στοιχεία ενός θρίλερ;

Εδώ μάλλον δεν θα τα βρεις.

Εγώ κάτι τέτοιο φαντάστηκα στην αρχή αλλά τελικά βρήκα κάτι διαφορετικό. Το καταλαβαίνεις αρκετά νωρίς. Δεν απογοητεύτηκα όμως καθόλου.  Ίσα ίσα η καλή γραφή του και οι πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες με κράτησαν μέχρι το τέλος.

Τι γίνεται στο βιβλίο;

Έχουμε ιστορίες περίεργων και “κατεστραμμένων” ατόμων στην Αμερική του 40, 50, 60 τις οποίες μέχρι το τέλος τις συνδέει με κάποιο τρόπο με την ιστορία του κεντρικού ήρωα  Άρβιν Ράσελ.

Και φυσικά στις δίνει με τέτοιο τρόπο που θες να δεις τι γίνεται, παρόλο που δεν έχει  το κλασικό στυλ σασπένς.

Έχει βία και τρελές καταστάσεις; Μπόλικες!

Φαντάσου, μετά βίας βρίσκεις άτομο που να είναι νορμάλ σε όλο το βιβλίο. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.

Πάντα ο διάβολος

Το κλίμα όμως δεν βαραίνει γιατί σου λέει τις ιστορίες χωρίς πολλούς συναισθηματισμούς και περιγραφές. Σου δείχνει σκέψεις των ηρώων αλλά και πάλι δεν σε κάνει να δεθείς μαζί τους τόσο. Οπότε δε σε πιάνει η μαύρη κατάθλιψη που κανονικά θα ένιωθες αν ζούσες σε αυτό το περιβάλλον.

Γενικά είναι ένα βιβλίο χωρίς σκαμπανεβάσματα, εκτός από το τέλος που υπάρχει μια κάποια κορύφωση των ιστοριών. Αν σε ενδιαφέρουν τέτοια βιβλία, στο προτείνω! Θεωρώ ότι είναι από τα καλά του είδους.

Edit: Στο βιβλίο βασίζεται η ομότιτλη ταινία του Netflix με πρωταγωνιστές τους Τομ Χόλαντ και Ρόμπερτ Πάτινσον. Τον Σεπτέμβριο 2020 επανεκδόθηκε με νέο εξώφυλλο.

Δες ακόμα:

Συνεντεύξεις συγγραφέων | Νέες κυκλοφορίες | Bookreviews | Guest reviews