Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών | Κριτική – άποψη

0
937

Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών

Σταύρος Μαμούτος

Άποψη για το βιβλίο

Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσα το βιβλίο και ομολογώ πως η καλή φήμη που το συνοδεύει δεν είναι καθόλου άδικη, αντιθέτως θα έλεγα, αξίζει όλα τα θετικά σχόλια που είχα ακούσει. Επίσης το ότι θα βγει συνέχεια είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει (λογικό έτσι όπως κλείνει στο τέλος του βιβλίου) γιατί πιστεύω με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα βιβλία θα βγαίνουν το ένα μετά το άλλο η αξία της ιστορίας θα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. 

Το Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών είναι ένα βιβλίο που αρχικά με τράβηξε ο τίτλος και το εξώφυλλό του.

Το παραδέχομαι! Ξεκίνησα όμως να το διαβάζω έχοντας ακούσει πολύ θετικά σχόλια και πραγματικά είχαν δίκιο, δεν άργησε καθόλου να με τραβήξει και η γραφή του αλλά και η ιστορία του.

Απλό και κατανοητό, με εκφράσεις που όλοι χρησιμοποιούμε, με ζωντάνια και χωρίς να σε κάνει να βαριέσαι ούτε ένα λεπτό, ήταν μια από τις γραφές που όταν τις διαβάζω λέω, εδώ είμαστε, εσύ είσαι για μένα. Αν δεν μπορείς όμως την πιο “απλή” και καθημερινή γλώσσα όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, θα έλεγα να κινηθείς αλλού.

Όσο για την ιστορία θα πω ότι είναι τρομερή. Διαβάζεις ουσιαστικά για μια συντροφιά ατόμων, οι οποίοι κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας μια αποστολή, να παραδώσουν ένα άτομο σε ένα άλλο κράτος. Χωρίς να ξέρουν γιατί, χωρίς να ξέρουν τι κρύβεται από πίσω. Οι εξελίξεις δίνονται με πολύ καλοφτιαγμένο τρόπο και πολλές φορές η αγωνία για το τι θα γίνει δε σε αφήνει να το αφήσεις από τα χέρια σου (και μιλάμε για ένα βιβλίο 636 σελίδων) Οι περιγραφές του είναι πολύ ωραίες και ζωντανές και σε βάζουν στο κλίμα αμέσως.

Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών
Η φωτογραφία μας ανήκει και δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Το ωραίο και ιδιαίτερο σ’ αυτό το βιβλίο είναι ότι όσο διαβάζεις δεν ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει με την εποχή.

Βλέπεις αναφορές σε πράγματα που ήδη ξέρεις αλλά δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί δίνονται με έναν τρόπο που σε μπερδεύει. Η εξήγηση αρκετών πραγμάτων έρχεται πολύ αργότερα και ανατρέπει πολλά στοιχεία αλλά φυσικά δεν σου πάει στο μυαλό τι κρύβεται από πίσω. Η συμβουλή μου είναι να απολαύσεις το βιβλίο χωρίς να προσπαθήσεις να κάνεις εικασίες γιατί θα χάσεις όλη τη μαγεία. Δε θα αναφέρω όμως άλλα γιατί δε θέλω να προϊδεάσω.

Θα πω βέβαια πως υπήρξε κάτι στο βιβλίο που προσωπικά με μπέρδευε που και που και αυτό είναι κάποιοι από τους ήρωες. Μερικές φορές δε θυμόμουν ποιος ήταν ποιος. Νομίζω όμως πως συνέβη γιατί αφενός ήταν αρκετούτσικοι και αφετέρου γιατί μερικές φορές ένιωθα ότι μιλούσαν περίπου με τον ίδιο τρόπο αν και ήταν αρκετά καλοφτιαγμένοι. Σε αυτό ίσως βοηθούσε ένα παράρτημα στο τέλος. Μπορεί βέβαια να είναι δική μου ιδέα και να ευθύνεται η μνήμη μου. Όπως και να έχει, δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο θέμα γιατί η ιστορία ήταν τόσο καλή που προχωρούσα “τρέχοντας” χωρίς πρόβλημα να καταλάβω τι γίνεται.

Συμπέρασμα

Αν θες ένα βιβλίο φαντασίας που η ιστορία να διαδραματίζεται σε μια εποχή, χρονικά αλλά και πολιτισμικά, που να μην μπορείς να την καθορίσεις αλλά να σου είναι πολύ οικεία και να έχει

  • αποστολές
  • μυστικά
  • φιλίες
  • έρωτες
  • μαγεία
  • αίσθημα ευθύνης
  • γρήγορη ροή
  • ζωντανές περιγραφές
  • ωραίο καθημερινό λόγο

είναι μία από τις επιλογές που θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα και πιστεύω θα ευχαριστιόσουν!


Στο site μας θα βρεις και άλλες bookreviews που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.

Μη ξεχάσεις να διαβάσεις τη mini-ανάκριση του συγγραφέα.