Τακτοποιημένη Ζωή | Κριτική – άποψη

0
1608

Τακτοποιημένη Ζωή – Κυριάκος Κώστας

Άποψη για το βιβλίο

Πόσοι και πόσοι δεν είναι εκείνοι που θέλουν μια Τακτοποιημένη Ζωή. Να βολευτούν, να έχουν μια ρουτίνα, να ξέρουν κάθε μέρα που ξυπνούν πως θα είναι το πρόγραμμά τους. Δεν είναι απαραίτητα κακό. Όμως η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως τα θέλουμε.

Για τέτοιες καταστάσεις μας μιλάει αυτό το βιβλίο.

Για έρωτες, χαμένες ευκαιρίες, απώλειες, εφήμερες απολαύσεις και για σχέσεις που αλλάζουν στην πορεία. Για το παρελθόν που θέλεις να ξεχάσεις και μπορεί να σε κυνηγά. Για τη μοναξιά που μπορεί να νιώσεις ακόμα και εάν δίπλα σου υπάρχουν και άλλοι. Όλα αυτά όμως κάτω από το πρίσμα των προσωπικών μας επιλογών.

Πόσο φοβόμαστε να αλλάξουμε, να διεκδικήσουμε, να μιλήσουμε ή τελικά την ώρα που πρέπει, εάν κάνουμε τη σωστή για εμάς επιλογή.

Το βιβλίο μέσα από 15 μικρές ιστορίες και παρόλο που χρησιμοποιεί απλή γραφή, με τον τρόπο του μας δείχνει πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η ζωή. Πως το μυαλό πολλές φορές διαλέγει τη ρουτίνα έναντι της αλλαγής. Πόσο παραδινόμαστε μπροστά σε μάχες για μη θυσιάσουμε την «ηρεμία» μας. Άνθρωποι απλοί καθημερινοί από διάφορες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, με προβλήματα γνωστά.

Παρόλο όμως που οι ιστορίες του έκρυβαν πολλές φορές πόνο, ήταν δοσμένες έτσι που σκοπός τους δεν ήταν να σου “ρίξουν” την ψυχολογία, αλλά να σε κάνουν να ζήσεις και εσύ μαζί με τους ήρωες μια άλλη πραγματικότητα. Να δεις πως και άλλοι άνθρωποι μπορεί να περνούν τα ίδια ή χειρότερα και να αναρωτηθείς “εγώ τι θα έκανα;”. Έτσι, αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο βιβλίο ήταν το πόσο αληθοφανείς ήταν οι ιστορίες του. Βέβαια μια από τις αγαπημένες μου ήταν η Μαρκησία, η οποία ήταν τοποθετημένη σε άλλη εποχή.

Κλείνοντας, κατέληξα ότι δεν ξέρω σε τι «κατηγορία» θα μπορούσα να εντάξω το βιβλίο.

Μου άφησε όμως μια αίσθηση οικειότητας, σίγουρα μου άνοιξε τα μάτια για το τι σκέψεις περνούν από το μυαλό και των άλλων ανθρώπων. Τέλος κατάλαβα για άλλη μια φορά, ότι ναι, τελικά είμαστε οι επιλογές μας.

Σημείωση

Νιώθω πώς την Τακτοποιημένη Ζωή του Κυριάκου Κώστα, θα την καταλάβουν βαθύτερα, άτομα που έχουν ζήσει έστω και μια φορά στη ζωή τους μια από αυτές τις καταστάσεις ή παρόμοιες και μπορούν να ταυτιστούν. Ίσως μάλιστα βοηθήσει και σε κάποιες περιπτώσεις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.


Στο site μας θα βρεις και άλλες bookreviews που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.