Τα βατράχια | Κριτική – άποψη

0
1016

Τα βατράχια – Δημήτρης Σίμος

Κακώς… Πολύ, πολύ κακώς! Απορώ γιατί άργησα τόσο να διαβάσω Τα βατράχια;

Λίγα λόγια για την υπόθεση (οπισθόφυλλο)

Χαλκίδα 2010

To ποτάμι φουσκώνει. Τα βατράχια ετοιμάζονται για το τραγούδι τους. Μια δεκατετράχρονη μαθήτρια ανασύρεται νεκρή από τα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού. Η υπόθεση επαναφέρει τον αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο στη δράση, κάνοντας τη σύλληψη του δολοφόνου να φαντάζει ως η μόνη ευκαιρία για τη λύτρωση. Χρόνια θαμμένα μυστικά και απόκρυφες ιστορίες μιας μικρής κοινωνίας παραμένουν υπομονετικά στο σκοτάδι την ώρα της αποκάλυψης.

Αλιβέρι 1984

Δημήτρης και Αμαρυλλίς. Δυο αδέρφια χωρίς δεσμό αίματος να τους συνδέει. Ένας κήπος γεμάτος λάσπη. Η μετάβαση μιας οικογένειας από την ευημερία στη φτώχια. Πώς ένα ένοχο μυστικό θα χωρίσει αλλά και θα ενώσει τις ψυχές τους;
Δύο σκοτεινές ιστορίες, ένα αναπάντεχο τέλος.

Τα βατράχια
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Η άποψή μου

Γενικά ήμουν πάντα λίγο επιφυλακτική με Έλληνες συγγραφείς, όπως και αρκετοί άλλοι που γνωρίζω. Τα τελευταία χρόνια όμως έχω αναθεωρήσει και ειδικά για τους νεότερους σε ηλικία. Στη λίστα με τους συγγραφείς που με έκαναν να αναθεωρήσω, έρχεται τώρα να μπει και ο Δημήτρης Σίμος, ο συγγραφέας του βιβλίου. Θα μου πεις πως και έτσι;

Η απάντηση είναι απλή: Τα Βατράχια θεωρώ ότι είναι από τα πιο ωραία αστυνομικά που έχω διαβάσει.

 • Πολύ ωραία ιστορία και πολύ καλά δομημένη.
 • Αρκετές ανατροπές.
 • Δεν κάνει καθόλου κοιλιά, αντιθέτως έχει φοβερή ροή και οι σελίδες φεύγουν σα -σκοτεινό- νερό (εξού και ο τίτλος της σειράς των βιβλίων μάλλον :p ).
 • Δείχνει παράλληλα 2 ιστορίες, κάτι που μ’ αρέσει πάρα πολύ σαν δομή μυθιστορήματος.
 • Οι χαρακτήρες είναι αληθοφανείς και αντιδρούν λογικά.

Δυο πράγματα που θέλω να επισημάνω

 • Γενικά προτιμώ να διαβάζω βιβλία με ξένα ονόματα (δε ξέρω γιατί, μάλλον επειδή με βγάζει από τα καθημερινά, ίσως για κάτι άλλο που δεν έχω καταλάβει ακόμα). Ε, σ αυτό το βιβλίο δε με πείραξε καθόλου! Άλλο και τούτο πάλι.. Το αποδίδω στο ότι δεν ήταν η υπερβολική η χρήση τους και δεν ήταν περίεργα ονόματα (ποιητικά-λογοτεχνικά κλπ). Μπορεί να είναι που απορροφήθηκα και από την ιστορία. Δε ξέρω.

Επίσης, προφανώς και αναφέρει περιοχές στη Χαλκίδα αφού εκεί διαδραματίζεται, αλλά δε σε βομβαρδίζει με τοποθεσίες και δρόμους και αξιοθέατα και ονόματα. Το λάτρεψα γι’ αυτό. Δεν είναι του στυλ μου οι αναλυτικές περιγραφές. Αν θέλω μπαίνω google maps. Συγνώμη για όσους τους αρέσουν αλλά εμένα με κουράζουν συνήθως.

 • Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει περισσότερες σελίδες. Τι εννοώ.. Είναι τόσο καλά γραμμένο που ότι έχει σου χρειάζεται. Θα μπορούσε λοιπόν να βάλει σάλτσες όπως κάνουν αρκετοί και να το κάνει τουλάχιστον άλλες 150 σελ.

Που θέλω να καταλήξω; Ότι είτε επειδή ήταν το πρώτο του (που δεν το νομίζω, αλλά σε άλλες περιπτώσεις ισχύει), είτε από επιλογή, έγραψε ένα αστυνομικό που δεν μπορεί να σε κουράσει γιατί συνέχεια έχει δράση και ενδιαφέρον. Δε δείχνει ότι ήθελε να γράψει ένα βιβλίο 500 σελίδων απλά και μόνο για να γράψει πολλά. Και το εκτιμώ αφάνταστα!

Συμπέρασμα

Το αγάπησα και περιμένω να βγουν τα “Τυφλά Ψάρια” μέσα τις επόμενες μέρες (11/05). Το καρά-προτείνω!!! 5/5 και πόσο μάλλον που ήταν το ντεμπούτο του αυτό!

Σημειώσεις:

 1. Η τιμή του είναι πολύ λογική! Σε συμφέρει! Σπάνιο αυτό για βιβλίο.
 2. Το ανανεωμένο στυλ των Bell είναι φανταστικό! Πολύ βολικό και πολύ ωραίο!
 3. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται διηγήματα τριών καταξιωμένων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας:
 • Μικρά Εγκλήματα της Οδού Δράκου της Χίλντας Παπαδημητρίου
 • Καντίνα «Ο Σάββας» του Δημήτρη Μαμαλούκα
 • Η Δεξαμενή του Βαγγέλη Γιαννίση

Περισσότερες κριτικές – απόψεις