Το Ηλεκτρικό Πρόβατο | Philip K. Dick | Κριτική – άποψη

0
1026

Το Ηλεκτρικό Πρόβατο – Philip K. Dick

Ας ξεκινήσω ως εξής: Do Androids Dream of Electric Sheep? Και εμείς το μεταφράσαμε Το Ηλεκτρικό Πρόβατο; Γιατί βρε παιδιά; Anyway…  Ας το ξεπεράσουμε αυτό.

Εδώ έχουμε λοιπόν ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, το οποίο είναι γραμμένο το 1968 και τοποθετεί την ιστορία του στο μέλλον.

Είναι κοντά στην πραγματικότητα μας;

Εκ πρώτης όψεως όχι.

Αν το καλοσκεφτείς όμως τα ερωτήματα που θέτει είναι πολύ μπροστά και από τη δική μας εποχή. Μιλώντας για ανδροειδή (androids) και τεχνητή νοημοσύνη, αποικίες σε άλλους πλανήτες και κυνηγούς επικηρυγμενων ανθρωποειδών, τα ζητήματα που θέτει είναι σοβαρά.

Η γραφή του είναι απλή, δεν σε κουράζει. Βέβαια σε πετάει σε ένα κόσμο που δε ξέρεις πως λειτουργεί, απλά τον συνηθίζεις στη συνέχεια.

Καταλήγω στο ότι μου άρεσε και δίκαια αναφέρουν όλοι ότι είναι από τα σημαντικότερα έργα του είδους.

Τώρα θα μου πεις γιατί του έβαλα 4/5 αφού μου άρεσε; Εύλογη απορία.

Εξήγηση: Γιατί στο τέλος εμένα προσωπικά με μπέρδεψε κάπως. Δεν κατάλαβα πλήρως τι ήθελε να πει και απόρησα πως ενώ σε όλο το βιβλίο είχε μια ωραία ροή και καταλάβαινες τι γινόταν, στο τέλος αποφάσισε να το γυρίσει και να το παρουσιάσει έτσι. Ήθελε να δώσει στο κλείσιμο μια πιο φιλοσοφική νότα θεωρώ και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, αλλά εμένα δεν μου τα πέρασε επαρκώς.

Ίσως έπρεπε να το ξαναδιαβάσω για να πιάσω όλο το νόημα. Ίσως εσύ άμα το διαβάσεις να το πιάσεις με τη μία. Ρώτησα και άλλα άτομα βέβαια και έχουν παρόμοια άποψη με εμένα για το τέλος. Αν το χεις διαβάσει όμως, σε παρακαλώ στείλε να μου πεις τι πιστεύεις ότι ήθελε να πει ο συγγραφέας και να το συζητήσουμε.

Μην μείνω με απορίες..

Αλεξάνδρα