Πληροφορίες για το βιβλίο

Το Πράσινο κουτί του Νεζ είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Ο Δόκτωρ Μιτρίφσκι Γκότσι, της Ένωσης Ελεύθερων Αστρογιατρών, πασχίζει με νύχια και με δόντια να φτάσει στο ηφαίστειο του Κάντιφλοπ του πλανήτη Έντνα, για να επιστρέψει το Πράσινο Κουτί στον αισθητήρα του Νεζ. Ο χρόνος που του απομένει είναι λίγος και η τύχη του πλανήτη στα χέρια του.


Η άποψή μου!

Πριν ξεκινήσω να διαβάζω το βιβλίο ήμουν επιφυλακτική, αφού δεν είναι το είδος φαντασίας που διαβάζω συχνά. Όταν πέρασαν οι πρώτες σελίδες όμως, ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα.

Ο συγγραφέας έχει χτίσει έναν απίστευτο κόσμο, όπου διάφορες φυλές μπλέκονται μεταξύ τους, με διαφορετική εμφάνιση και χαρακτηριστικά ο καθένας, όπως πχ οι πειρατές Κοσέ με τη γαριδίσια εμφάνισή τους και τα μουστάκια τους, οι Ουγούρι οι στοχαστές του γαλαξία, οι μυστήριοι Τσενέβ, οι Εξ- Όστουρα, οστρακοπίθηκοι με δική τους γλώσσα και ένα κέλυφος στο κεφάλι και πολλοί ακόμα. Όλους αυτούς τους ανακαλύπτουμε καθώς βλέπουμε τον Δόκτωρ Μιτρίφσκι Γκότσι και την ομάδα του να προσπαθούν να τοποθετήσουν το Πράσινο κουτί στον αισθητήρα του Νεζ ώστε να μην υπάρξουν διαγαλαξιακά προβλήματα και συγκρούσεις.

Η φωτογραφία μας ανήκει και δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τύπους που προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη ή τον κόσμο από το κακό, εδώ έχουμε έναν επιστήμονα ο οποίος προσπαθεί απλά να κάνει τη δουλειά του. Βαδίζει προς το στόχο του με αρκετές γνώσεις για το αντικείμενό του αλλά με λίγες για το τι πραγματικά συμβαίνει. Μαζί του ενώνονται φίλοι και συνεργάτες, άτομα που εμπιστεύεται και θα θυσιάζονταν γι’ αυτόν και για το σκοπό τους αλλά και νέες «γνωριμίες».

Η ιστορία ξετυλίγεται με ωραίες σκηνές και οι διάλογοι που υπάρχουν δίνουν ζωντάνια. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι μέσα στο κείμενο ο συγγραφέας εισάγει και δικό του νέο λεξιλόγιο -κάτι το οποίο είναι τρομερά ενδιαφέρον- αλλά και αρκετούτσικα ονόματα -κάτι που μερικές φορές με έκανε να σταθώ λίγο παραπάνω στο εκάστοτε κομμάτι, αλλά από την άλλη με έκανε να παραδεχτώ την ευρηματικότητα του- το κείμενο κυλάει πολύ γρήγορα. Στο βιβλίο κυριαρχεί η δράση και η περιπέτεια, δεν στηρίζεται σε πολλές περιγραφές, ούτε σε βαθιά ανάλυση συναισθημάτων και χαρακτήρων, κρατώντας σε έτσι σε εγρήγορση. Βέβαια δεν έλειψαν και οι σκηνές όπου συγκινήθηκα και θαύμασα κάποιους απ’ τους ήρωες. Αν κάτι θα ήθελα να είναι σε μικρότερο βαθμό, αυτό είναι τα ονόματα σκαφών και οπλικών συστημάτων καθώς και κάποιες λεπτομέρειες σε περιγραφές μαχών που θεωρώ θα μπορούσαν να είχαν παραλειφθεί, για πρώτο βιβλίο του συγγραφέα όμως, αυτά δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για μένα.

Η γραφή του είναι απλή και κατανοητή και κατά τη γνώμη μου πολύ κινηματογραφική για αυτό και δε σε κουράζει κάπου. Αυτό βοηθάει το τελικό αποτέλεσμα, ισοσκελίζοντας το πλήθος των νέων πραγμάτων που πρέπει να αφομοιώσεις ώστε να δημιουργήσεις στο μυαλό σου τις εικόνες που θέλει να σου περάσει.

Η ευχάριστη και ανάλαφρη αίσθηση που μου άφησε, λόγω της «αθωότητας» στο λόγο αλλά και η πίστη και η ελπίδα που μου γεννήθηκαν σε κάποια όντα, μέσω της ανάδειξης αξιών όπως η θυσία και η αγάπηαν και θεωρώ ότι δεν φαίνονται σε όλο τους το βαθμό με την πρώτη ματιά και αν ψάξεις καλύτερα θα βρεις περισσότερα πράγματα– ήταν για μένα τα καλύτερα στοιχεία αυτού του βιβλίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος «…επηρεασμένος βαθύτατα από την “εγκάρδια” γραφή του Τομ Ρόμπινς, τη διαστημική σάτιρα του Ντάγκλας Άνταμς, την επιστημονική φαντασία του Τζορτζ Λούκας…» ο Κώστας Κάππας θεωρώ ότι μας φέρνει κάτι πολύ δυνατό, ειδικά για τα Ελληνικά δεδομένα, όπου αυτό το είδος δεν έχει εξελιχθεί τόσο.

Όσο για το τέλος του βιβλίου, μου άρεσε πολύ και με συγκίνησε ιδιαίτερα. Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια στο επόμενο βιβλίο για να μάθω περισσότερα, να μου λύσει κάποιες απορίες και να χωθώ ακόμα πιο βαθιά στο σύμπαν που έφτιαξε!


Συμπέρασμα

Το βιβλίο αυτό, όσο το διάβαζα, μου έδινε την αίσθηση ότι ήμουν σε μια αίθουσα προβολής και έβλεπα μια καλοφτιαγμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας που τίποτα από τον κόσμο που παρουσίαζε δεν έμοιαζε με όσα ξέρω και με έκανε να μην θέλω να έρθει το διάλειμμα αλλά ούτε και το τέλος. Μου έδωσε ελπίδα, με συγκίνησε και με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Ίσως αυτό να χαρακτηρίζει ένα καλό βιβλίο ακόμα και εάν έχει ατέλειες.

Σημείωση: Το βιβλίο στο τέλος περιέχει γλωσσάρι για το λεξιλόγιο αλλά και χάρτη του γαλαξία (αυτόν εδώ κάτω), φτιαγμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα, κάτι το οποίο δείχνει πόσο έχει δουλέψει και ότι τίποτα δεν είναι τυχαία στημένο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο


Μini ανάκριση συγγραφέα

Περισσότερες κριτικές – σχόλια

Περισσότερες βιβλιοπροτάσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here