Το σμήνος | Frank Schätzing | Κριτική – άποψη

0
364

Το σμήνος – Frank Schätzing

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ξαφνικά αρκετά από τα ζώα που βρίσκονται στο βυθό αλλάζουν συμπεριφορά. Μεταλλαγμένα σκουλήκια βρίσκονται σε λάθος μέρος του πλανήτη, φάλαινες γίνονται επιθετικές προς τους ανθρώπους κλπ. Κάποιος έχει αλλάξει συμπεριφορά στα ζώα ή μήπως η φύση δείχνει να εκδικείται για ότι της έχουν κάνει οι άνθρωποι; Τεράστιες αλλαγές συμβαίνουν και τώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση.

Η άποψή μου

Ξεκίνησα αυτό το βιβλίο με μεγάλες προσδοκίες και όπως έχω πει αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι.

Ξεκινάει δίνοντας πολλές πληροφορίες που αφορούν την θαλάσσια ζωή αλλά και γενικά και αυτό στην αρχή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Όσο προχωρούσε το βιβλίο όμως έβλεπα ότι συνέχιζε στο ίδιο μοτίβο και άρχισε να με κουράζει. Κατέληξα λοιπόν στην έξης άποψη.

Το βιβλίο έχει μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ιστορία. Αν καταλήγαμε πραγματικά σε αυτό το σενάριο θα ήταν σκέτος τρόμος. Η έρευνα που έχει κάνει ώστε να παρουσιάσει τα στοιχεία με σκοπό να φανεί αληθοφανής η ιστορία είναι άξια θαυμασμού.

Όμως, η απόφαση του συγγραφέα να αποδώσει την ιδέα του περισσότερο με επιστημονικό, πάρα με μυθιστορηματικό τρόπο, εμένα δεν με κάλυψε. Θεωρείται οικολογικό θρίλερ άλλα πιστεύω έδωσε μεγαλύτερη σημασία στο «οικολογικό» κομμάτι πάρα στο «θρίλερ». Ένιωσα αγωνία ελάχιστες φορές, δεν μπόρεσα να συνδεθώ με τους ήρωες, δεν μου προξένησε ζεστά συναισθήματα και αντιθέτως με κούρασε πάρα πολύ σε πολλά σημεία του.

Σε περίπτωση που σου αρέσουν βιβλία φαντασίας στυλ – επιστημονικό με δόσεις μυθοπλασίας, στο προτείνω.

Περισσότερες κριτικές – σχόλια