Τρία μαύρα νούφαρα – Michel Bussi | Κριτική/Άποψη

0
1060

Θα μπω αμέσως στο θέμα: Αυτό το βιβλίο με δίχασε.

Από τη μία θεωρώ έξυπνο το στήσιμο του όλου σκηνικού και πως τα συνδυάζει στο τέλος και από την άλλη μου φάνηκαν εντελώς χαζές κάποιες συμπεριφορές και κομμάτια.

Θα αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

  • Είχα σκεφτεί τι γίνεται με τις γυναίκες, αλλά όσο διάβαζα κάτι δεν μου κολλούσε, οπότε άφησα αυτή τη σκέψη. Τελικά όμως είχα δίκιο, αλλά και πάλι δε θα μπορούσα να σκεφτώ με τίποτα πως συνδέονται. Τα είχε στήσει πολύ καλά ώστε να μη βγάζεις άκρη μέχρι το τέλος του βιβλίου. Βέβαια αυτό σε σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν ικανοποιητικό το τέλος.
  • Από την άλλη, αυτή η ηττοπάθεια που υπήρχε διάχυτη σε πολλούς χαρακτήρες, με ξεπερνούσε. Σε όποιον δεν αρέσουν οι συνθήκες και το μέρος που ζει, ειδικά εάν δεν έχει ιδιαίτερες υποχρεώσεις, μπορεί να τα αλλάξει. Και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ήταν ανέφικτο. Υπήρχε μια κατάσταση παραίτησης από πολλές πλευρές που με ενόχλησε και μου χάλασε την ιστορία.
  • Όσο για τη γραφή του, διαφοροποιούνταν ανάλογα την οπτική γωνία που μας παρουσίαζε τα γεγονότα. Μερικές φορές μου άρεσε αρκετά πχ στα κομμάτια της μεγαλύτερης γυναικάς συνήθως, σε μερικά σημεία ψιλοβαριόμουν πχ όταν μιλούσε η δασκάλα συνήθως.

Οπότε τελικά δεν μπορώ να πω εάν μου άρεσε ή όχι, έτσι απλά και για αυτό του έβαλα 3/5.

Εδώ να αναφέρω ότι, σε όποιον δεν αρέσει η ζωγραφική, η ποίηση και γενικά οι τέχνες -ας μου επιτραπεί η έκφραση- με το πιο «ρομαντικό όρο», το βιβλίο θα τον κουράσει κάπως γιατί βασίζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Επίσης, σαν συμβουλή θα πω, εάν θέλετε να το διαβάσετε να προσέχετε τι διαβάζετε σαν σχόλια πιο πριν, γιατί εδώ τα spoiler μπορεί να κάψουν το βιβλίο.

Τώρα η απόφαση δική σας.

Αλεξάνδρα