Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού | Κριτική – άποψη

0
1291

Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού

Ευάγγελος Ιωσηφίδης

Άποψη για το βιβλίο

Ο Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από μικρές ιστορίες-υποθέσεις. Κεντρικός ήρωας, όπως εύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει, είναι ο Φιλήμωνας, έναν ερευνητή του μεταφυσικού. Ο Φιλήμωνας όμως έχει μια ιδιαιτερότητα: δεν μπορεί να μιλήσει, καθώς είναι άλαλος εκ γενετής. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο τον κρατάει πίσω. Ίσα ίσα τον βοηθά να παρατηρεί καλύτερα τα πράγματα και να βγάζει από τους άλλους αλήθειες που άλλοι δε θα μπορούσαν.

Δεν έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο και από την αρχή μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Βέβαια δεν ήταν ακριβώς όπως το φανταζόμουν, αλλά αυτό είναι το ωραίο πολλές φορές. Σε όλο το βιβλίο βλέπουμε ότι η γραφή είναι ωραία και ο λόγος κυλάει εύκολα χωρίς να κουράζει. Σε αυτό φαντάζομαι, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι φιλόλογος, όπως μας αποκάλυψε μεταξύ άλλων, στην mini-ανάκριση του. Οι ιστορίες που εξιστορούνται, όντας μικρές σε μέγεθος, διαβάζονται η κάθε μία πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι κάθε φορά βλέπεις ότι ο συγγραφέας έχει και κάτι διαφορετικό να σου αφηγηθεί.

Η φωτογραφία μας ανήκει και δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Κάποιες από τις ιστορίες μου άρεσαν πολύ. Κάποιες με άφησαν με απορίες ενώ άλλες δεν με ικανοποίησαν πλήρως. Ανά διαστήματα συναντούσες κάποια κλισέ και “εύκολες” λύσεις. Σε γενικές γραμμές όμως δεν υπήρχε επανάληψη, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχεις όταν παρουσιάζεις τόσες ιστορίες. Στις υποθέσεις που είχαν ασαφές τέλος, ενώ είμαι άτομο που μου αρέσει να λύνονται όλα όταν κλείνει μια ιστορία, δε με ενόχλησε που υπήρχε ένα είδος μυστηρίου. Αντιθέτως, μου φάνηκε λογικό και το εκτίμησα που δεν το παρατράβηξε απλά για να χωρέσουν κάποια πράγματα στην «κοινή λογική».

Αυτό που θα ήθελα να είναι διαφορετικό, είναι το μέγεθος της κάθε ιστορίας.

Θα προτιμούσα να διάβαζα λιγότερες ιστορίες αλλά για κάθε μία να υπήρχε περισσότερος χρόνος να δεθώ με τους ήρωες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο 240 σελίδων το οποίο περιέχει 25 ιστορίες. Είναι λογικό λοιπόν όσο διάβαζα να νιώθω ότι κάποια πράγματα γίνονταν βιαστικά και να μην μπορούσα να συμμετέχω πάντα στην αγωνία, τον πόνο και τη χαρά τους.

Επίσης θα ήθελα, φορά με τη φορά να μάθαινα κάτι και για τον ίδιο τον Φιλήμωνα και τη ζωή του, ώστε να έβλεπα πως τον αλλάζουν οι υποθέσεις και πως γίνεται πιο “σοφός” στις επόμενες. Ίσως σε αυτό παίζει ρόλο ότι έχω συνηθίσει σε διαφορετικού είδους ερευνητές ή ότι ο συγγραφέας ήθελε απλά να κάνει καταγραφή από ενδιαφέροντα γεγονότα.

Η φωτογραφία μας ανήκει και δημοσιεύθηκε αρχικά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Έτσι, όσο διάβαζα το βιβλίο και έκανα αυτές τις σκέψεις, πέρασε από το μυαλό μου και κάτι άλλο που με έκανε να αναρωτηθώ αν τελικά “πιάνω” το πνεύμα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας -σκέφτηκα- ανεξάρτητα αν μου άρεσε ή όχι, εσκεμμένα δεν μας παρουσιάζει περισσότερα για τον ίδιο τον Φιλήμωνα. Δείχνει να θέλει να εστιάσει αλλού.

Εάν όμως δεν θέλει να εστιάσει ούτε και στον τρόπο που χειρίστηκε τις υποθέσεις ο ερευνητής και απλά θέλει να μας δείξει τι υπάρχει εκεί έξω;

Αυτή είναι μια οπτική που από τη στιγμή που τη σκέφτηκα με έκανε να δω όλο το βιβλίο διαφορετικά και να ανατριχιάσω. Και για να πω την αλήθεια, ενώ μπορώ να μάθω αν ισχύει κάτι τέτοιο ρωτώντας τον ίδιο τον συγγραφέα, δεν είμαι σίγουρη πως πρέπει να μάθω, γιατί ίσως μου χαλάσει λίγο τη μαγεία.

Όπως και να έχει το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο διαφορετικό που δεν περνάει απαρατήρητο και αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια από ένα νέο συγγραφέα που έχει ακόμα πολλά να δώσει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.


Στο site μας θα βρεις και άλλες bookreviews που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.