Beer-o Quest | Κριτική – άποψη

0
1098

Beer-o Quest – Χρήστος Κεσκίνης

To Beer-o Quest έχει ένα από τα πιο διαφορετικά “στησίματα” βιβλίου που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα και μπορώ να πω ότι το απόλαυσα 100%. Το βιβλίο όπως μας εξηγεί στην αρχή ο συγγραφέας του γράφτηκε με βάση το επιτραπέζιο παιχνίδι Hero Quest και είναι ουσιαστικά η ιστορία των ηρώων του όπως την φαντάστηκε.

Εάν είσαι από αυτούς που το ξέρουν, τότε μπήκες αμέσως στο νόημα για το τι να περιμένεις. Εάν όμως όχι, ίσως μου πεις, δεν ξέρω τι μου λες βρε παιδί μου, δεν έπαιζα, δεν καταλαβαίνω κλπ. Κανένα πρόβλημα. Δεν αποτελεί προϋπόθεση αυτό.

Διάβασε παρακάτω το οπισθόφυλλο

Τέσσερεις μορφές έβγαιναν από την δυτική πύλη της πόλης. Μπροστά προχωρούσε µία τεράστια μυώδης σιλουέτα. Λίγο πίσω της, προσπαθώντας να τον ακολουθήσει µε τα μικρά του πόδια, ένας νάνος. Μιλούσαν δυνατά μεταξύ τους γελώντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλο. Σε αρκετή απόσταση και, κοιτώντας συνέχεια δεξιά και αριστερά σαν κάτι να φοβόταν, µία μορφή λεπτεπίλεπτη και αιθέρια. Δεν φαινόταν να περπατάει, µα σχεδόν πετούσε πάνω από τα έδαφος, µην αφήνοντας καν ίχνη. Τέλος, ένας γέρος, σκυμμένος πάνω στο μπαστούνι του, προσπαθούσε να ακολουθήσει του υπόλοιπους, όμως πάντα από απόσταση και παρακολουθώντας κάθε τους κίνηση. Με την πρώτη ματιά έδειχνε να είναι ένας ανήμπορος γεράκος, µα αν κάποιος τον πλησίαζε, θα καταλάβαινε το λάθος του. Τα γεμάτα ενέργεια µάτια του πρόδιδαν πως, παρά τα χρόνια του, ήταν έτοιμος να τα βάλει µε τους πιο ισχυρούς αντίπαλους.

Οι Ήρωες υπάρχουν! Όποτε τους χρειάστηκε η Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Και, αν δεν πιστεύετε στην ύπαρξή τους, δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να κάνετε κακό στην Αυτοκρατορία. Αν δεν είναι μεθυσμένοι, να είστε σίγουροι πως θα σας σταματήσουν! Αλλά πρώτα, ας στήσουμε τα πιόνια κι ας βάλουμε µια µπύρα, γιατί µία ακόμη παρτίδα Beer-o Quest ξεκινάει…

Beer-o Quest

Η άποψή μου

Ο Χρήστος Κεσκίνης έγραψε ένα βιβλίο που οι λάτρεις του fantasy (sword and sorcery) θα απολαύσουν σίγουρα.

Μέσα θα βρεις μια αυτοκρατορία, μάγους, ξωτικά, βάρβαρους, πολεμιστές, νάνους, ορκς, τέρατα και πολλά αλλά που όλα μαζί θα συνθέσουν το κατάλληλο σκηνικό ώστε να στηθούν οι αποστολές που πρέπει οι ήρωες να φέρουν εις πέρας κάθε φορά.

Η γραφή του είναι απλή και καθημερινή αλλά στο ύφος που χρειάζεται ένα τέτοιο βιβλίο, και χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες και αναλύσεις. Έχει γρήγορη ροή και δεν μπλέκει σε βαθιά συναισθηματικά μονοπάτια. Για την ακρίβεια θα πω ότι είναι γραμμένο σαν να περιγράφει τα challenges του παιχνιδιού με τους ήρωες να τα ακολουθούν και να πρέπει να τα ολοκληρώσουν.

Οι ήρωες είναι ”κλασικές” φιγούρες και νιώθεις πολύ οικεία και ευχάριστα μαζί τους. Βλέπεις πως δένεται μια παρέα και ο ένας βοηθάει τον άλλο και πως η φιλία και η συντροφικότητα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για να τα καταφέρουν.

Μέσα σε όλα αυτά το ξεχωριστό στο βιβλίο είναι ότι εξελίσσεται και στηρίζεται γύρω από τις μπύρες. Υπάρχουν παντού. Σε κάνει να δίψας και να τις αποζητάς αλλά και να γελάς με την ευρηματικότητα και τα λογοπαίγνια που υπάρχουν, με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον τίτλο του βιβλίου.

Όσο το διάβαζα ένιωθα ότι είναι σα να το ζω με τους φίλους μου, διασκεδάζοντας αφάνταστα, φυσικά πίνοντας μπύρα!

Συμπέρασμα

Σίγουρα το βιβλίο θα το απολαύσουν περισσότερο οι λάτρεις role playing games αλλά θεωρώ πως είναι γενικά για όσους αγαπούν αυτή τη φιλοσοφία του φανταστικού και θέλουν γρήγορες σκηνές – αποστολές με μια ιστορία που θα διασκεδάσει -και θα σε κάνει να αναπολήσεις ίσως- χωρίς να κουράσει. Το προτείνω!

Μini ανάκριση συγγραφέα

Περισσότερες κριτικές – σχόλια