Ο Δόγης | Κριτική – άποψη

0
1347

Bookreview: Ο Δόγης – Κώστας Παύλου

Ο Δόγης

Να και μια λέξη που δεν είχα ξανακούσει και χάρη σε αυτό το βιβλίο έμαθα.

Όπως μας πληροφορεί η Wikipedia, o Δόγης με απλά λόγια, ήταν ο εκλεγμένος άρχοντας ή αρχηγός κράτους σε πολλές πόλεις-κράτη της Ιταλικής χερσονήσου την περίοδο που επικρατούσε ο Μεσαίωνας και η Αναγέννηση. Η λέξη που προέρχεται από την Νέα βενετική γλώσσα έφτασε στην Γαλλία μέσω της Αγγλίας και δημιουργήθηκε ο τίτλος του “Δούκα” από το Λατινικό “Δουξ” που σημαίνει “ηγέτης” ιδιαίτερα στον στρατό.

Πως σχετίζεται αυτό με το βιβλίο του Κώστα Παύλου; Εκτός του ότι είναι ο τίτλος του, είναι και ένας πολύ σημαντικός χαρακτήρας στο βιβλίο. Αυτός που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Μάθε περισσότερα για την υπόθεση του βιβλίου.

Η άποψή μου

Τον συγγραφέα τον γνώρισα με το αστυνομικό βιβλίο του Οι Εξισορροπιστές, το οποίο και με ενθουσίασε, γιατί ήταν ένα βιβλίο διαφορετικό από ότι είχα διαβάσει. Έτσι, όταν πήρα στα χέρια μου τον Δόγη είχα κάποιες προσδοκίες και πραγματικά δεν έπεσα καθόλου έξω.

Ο Δόγης
Instagram: @ale.matobookalo

Η ιστορία του είναι πολύ έξυπνη και καλογραμμένη.

Ο Γιάννης Βενετσιάνος διοργανώνει ένα αποκριάτικο πάρτι γεμάτο με κάθε είδους απόλαυση. Το επόμενο πρωί όμως, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται νεκρή δίπλα του. Εκείνος επιμένει ότι δεν θυμάται τίποτα. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Τόμμυ Ιριόγλου, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να βρει τον ένοχο και με όποιο κόστος. Μόνο που οι μέθοδοί του είναι κάπως αμφισβητήσιμες.

Το βιβλίο έχει γρήγορο ρυθμό και “δεν κάνει κοιλιά”, παρόλο το μέγεθός του – 466 σελίδες. Προσωπικά διάβασα 250 σελίδες σε μια μέρα με αρκετές υποχρεώσεις. Ίσως ευθύνονται οι πολλές ανατροπές, ίσως ότι ήταν καλοστημένη η υπόθεση, ίσως και ότι μου άρεσε ο αστυνόμος Τόμμυ Ιριόγλου, αλλά αυτό το βιβλίο με έκανε να σκεφτώ ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Όσο για τον αστυνόμο Ιριόγλου και τον τρόπο που κινείται;

Βλέπουμε ένα oneman show. Δεν μπλέκει με συνεργάτες, αλλά βασίζεται στις δικές του ικανότητες. Ο δύστροπος και βίαιος πολλές φορές χαρακτήρας του, κόβει κάθε γέφυρα για επικοινωνία με τους υπόλοιπους αστυνομικούς στο τμήμα. Αναλαμβάνει την υπόθεση γιατί είναι ένας άνθρωπος που αναζητά την αλήθεια χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους πειθούς. Πηγαίνει από τον ένα ύποπτο στον άλλο και προσεκτικά βάζει τα κομμάτια στο παζλ, ώστε την κατάλληλη στιγμή να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη. Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να είναι λιγότερο βίαιος, αλλά ίσως ευθύνονται οι συνθήκες της έρευνας, όπως και το παρελθόν του για αυτό το προφίλ που μας δείχνει. Ελπίζω να μάθω στο επόμενο, γιατί -δεν το κρύβω- θα ήθελα να διαβάσω τουλάχιστον άλλο ένα βιβλίο με αυτόν.

Αναφορικά με τη γραφή του, ο συγγραφέας έχει εξελιχθεί και έχει προσέξει αρκετές μικρές λεπτομέρειες που βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί όμως είναι σκληρή και με αρκετές σεξουαλικές αναφορές, οπότε για όσους ενοχλούνται από αυτά, δεν ξέρω εάν θα τους αρέσει τόσο. Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να γραφτεί αλλιώς έχοντας έναν τέτοιο επιθεωρητή, αλλά αυτό έγκειται στο γούστο του καθενός.

Τέλος, να προσθέσω ότι το μέγεθος του βιβλίου δεν χρειάζεται να φοβίζει, γιατί είναι ένα μαλακό και ελαφρύ βιβλίο με μεγάλη γραμματοσειρά που δεν κουράζει. Αυτό που θα ήθελα, ήταν λίγο μεγαλύτερη προσοχή σε κάποια κομμάτια πχ κάποιοι χρόνοι, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Συμπέρασμα

Ο Δόγης δεν είναι ένα βιβλίο αργό, που με τις περιγραφές του σου προκαλεί την αίσθηση του θρίλερ, αλλά χωρίς ουσιαστικά να γίνεται κάτι. Είναι ένα βιβλίο γρήγορο, που σε κρατάει σε αγωνία με τις εξελίξεις του. Κάθε βήμα του αστυνόμου σου αποκαλύπτει νέα στοιχεία και μυστικά τα οποία δε σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Η μαγευτική ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων σε συνδυασμό με την συνεχόμενη δράση στήνουν μια ιστορία που σε ανταμείβει.

Κώστας Παύλου

Για μένα, ο Κώστας Παύλου είναι από τους πιο πολλά υποσχόμενους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του τα συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους και φυσικά ακολουθώ κάθε νέο του βιβλίο.

Βρες το βιβλίο εδώ

Δες περισσότερες bookreviews