Πως να επιλέξω το κατάλληλο βιβλίο για μένα;

0
2351

Πως να επιλέξω το κατάλληλο βιβλίο για μένα;

Αγαπητά μου matobookalakia, σήμερα αποφάσισα να βοηθήσω λιγάκι με το θέμα “Πως να επιλέξω το κατάλληλο βιβλίο για μένα;”. Αν και τα περισσότερα βήματα που πρέπει να κανείς είναι απλά και αυτονόητα, πολλοί δεν τα ακολουθούν. Αποτέλεσμα; Μετανιώνουν τις αγορές τους και έχουν σπίτι ένα σωρό αδιάβαστα βιβλία. Βέβαια δε σημαίνει πως διαφωνώ με τους αυθόρμητους, που μπαίνουν σε ένα βιβλιοπωλείο, βλέπουν τι τους κάθεται καλά στο μάτι και το αγοράζουν -δηλώνω ένοχη, το κάνω και εγώ. Απλά το “ρίσκο” είναι μεγαλύτερο.

Πως να επιλέξω το κατάλληλο βιβλίο για μένα;

Παρακάτω λοιπόν θα σας πω 4 απλά βήματα ώστε τα χρήματα σας να πιάσουν τόπο.

1. Διάλεξε τη θεματολογία/είδος που θέλεις να διαβάσεις αυτή την περίοδο, πχ. περιπέτεια, αισθηματικά, κοινωνικά κλπ.

2. Κάνε μια έρευνα για το τι βιβλία υπάρχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Εϊτε σε βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, είτε στο internet σε βιβλιοπωλεία που έχουν site. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, αφού έτσι έχεις την ησυχία σου, μπορείς να τσεκάρεις σε πολλά βιβλιοπωλεία και να ψάχνεις όση ώρα θέλεις. Διάβασε την ιστορία τους στο πίσω φύλλο και μάθε για το συγγραφέα.

3. Αφού βρεις μερικά υποψήφια βιβλία που σου έκαναν κλικ, μπες στο Goodreads -στο οποίο δεν χρειάζεται να έχεις λογαριασμό για να ψάξεις ένα βιβλίο- και τσέκαρε τη βαθμολογία τους. 5 είναι το μέγιστο, οπότε εάν είναι πάνω από 3,5 συνήθως είναι αρκετά καλό. Εάν έχεις χρόνο διάβασε και τις κριτικές που έχουν. Από προσωπική πείρα, 8 στα 10 βιβλία οι κριτικές τους είναι πολύ κοντά και δική μου άποψη, οπότε με έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

4. Τέλος, αφού καταλήξεις σε ένα-δυο βιβλία, ρώτα φίλους και γνωστούς που ξέρεις ότι διαβάζουν για να ακούσεις την άποψη τους. Αν δεν ξέρεις κάποιον, δες κριτικές που υπάρχουν στο site ή κάνε μου μια ερώτηση και άμα είναι στα διαβασμένα θα έχεις την απάντηση σου πολύ σύντομα.

Εύκολα και απλά! Τώρα λοιπόν που ξέρεις τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά που θα θες να διαλέξεις βιβλίο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσεις λίγο χρόνο πριν την αγορά, τον οποίο θα γλιτώσεις όμως από την συζήτηση που θα έχεις με τον πωλητή/πωλήτρια, οι οποίοι θα πρέπει να σου προτείνουν!