Οι Καλοί | Guest Review από Θωμά Θεοχαρίδη

0
1491

Οι Καλοί

Hannah Kent – Εκδόσεις Ίκαρος

Ιστορικό – Μυστηρίου

 

Το δεύτερο βιβλίο της Hannah Kent, Οι καλοί, που όλοι αγαπήσαμε με τα «Έθιμα Ταφής», μας μεταφέρει αυτή τη φορά στην επαρχία της Ιρλανδίας, το 1825-1826.

Η Νόρα βρίσκεται να φροντίζει τον τετράχρονο εγγονό της, Μίχολ, αφού νωρίτερα έχει χάσει την κόρη της και τον άντρα της. Ο Μίχολ είναι ένα αγόρι ασθενές, ανήμπορο που δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει και δε θυμίζει σε τίποτα τον υγιή δίχρονο που αυτή γνώριζε. Στη δούλεψη της Νόρας θα έρθει η Μαίρη, μια έφηβη που αναλαμβάνει να φροντίζει το παιδί και τις δουλειές του σπιτιού. Στη συντηρητική και προληπτική ιρλανδική κοινωνία, η Νόρα θα αναγκαστεί να κρύψει τον Μίχολ από τα μάτια του κόσμου για να μην προκαλέσει σχόλια.

Παράλληλα, παρακολουθούμε και την ιστορία της ηλικιωμένης Νανς. Μια τσαρλατάνα που ζει μόνη της σε μια καλύβα στο δάσος εδώ και είκοσι χρόνια και ο κόσμος την εμπιστεύεται για διάφορα γιατροσόφια. Η Νανς έχει το «χάρισμα» να γνωρίζει τους τρόπους των «Καλών», δηλαδή των τελώνιων που ζουν στη φύση και συχνά δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους. Μόλις έρθει, όμως, ο νέος ιερέας της ενορίας, θα αποκηρύξει αυτές τις παλιές δεισιδαιμονίες, ο κόσμος θα αρχίσει να διχάζεται και οι τρεις γυναίκες θα βρεθούν ακριβώς στη μέση.

Μετά από κάθε πετυχημένο ντεμπούτο υπάρχει μια ανησυχία για τη συνέχεια. Η Hannah Kent κερδίζει το στοίχημα με το εξαιρετικό ταλέντο και την εκτενή έρευνά της.

Ο αναγνώστης ταξιδεύει σε μια εποχή όπου οι κάτοικοι της επαρχίας είχαν διαφορετικές αντιλήψεις από αυτούς της πόλης. Φτωχοί και αμόρφωτοι αναγκάζονταν να αναζητήσουν την αιτία στο υπερφυσικό ή να ρίξουν την ευθύνη στον συνάνθρωπό τους, κάτι που δεν ήταν αποκλειστικά χαρακτηριστικό της Ιρλανδίας, αλλά συνέβαινε σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα μέχρι πολύ πιο πρόσφατα. Όταν ο κλοιός γύρω από τις πρωταγωνίστριες αρχίζει να σφίγγει, ο αναγνώστης βιώνει κι αυτός αυτή την αγωνία και την πίεση. Η κορύφωση του βιβλίου είναι τόσο αναμενόμενα τραγική και τραγικά αναμενόμενη, ενώ τα τελευταία κεφάλαια μας προσγειώνουν απότομα στην πραγματικότητα.

Το «Οι Καλοί» πάντα θα συγκρίνεται με το αριστουργηματικό «Έθιμα Ταφής» και θα χάνει. Θεωρώ πως για την ιστορία που ειπώθηκε, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον μικρότερο σε έκταση. Παραμένει, όμως, μια συγκλονιστική εμπειρία.

Στο σημείωμα της συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου μαθαίνουμε πως βασίζεται σε πραγματικά άρθρα εκείνης της εποχής, που το κάνει ακόμη πιο ανατριχιαστικό. Τέλος, η μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου αποτελεί για ακόμη μια φορά εγγύηση.

ΌνομαΘωμάς Θεοχαρίδης
ΙδιότηταBookstagrammer
Αγαπημένα είδη βιβλίωνΓενική λογοτεχνία, αστυνομικά, φαντασίας, τρόμου

Facebook Instagram Goodreads

Ονομάζομαι Θωμάς, είμαι 28 και μένω στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και χρόνια κύριο χόμπι μου αποτελεί η ανάγνωση, αλλά και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή. Διαβάζω σχεδόν απ’ όλα τα είδη, κυρίως γενική λογοτεχνία, crime και SFF. Μου αρέσει να πηγαίνω σε εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και λέσχες ανάγνωσης. Είμαι δραστήριος στο Facebook, Instagram και Goodreads, όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ελεύθερα.

 

Δες περισσότερες προτάσεις στις guest reviews αλλά και στις bookreviews από το matobookalo.

Γίνει και εσύ Guest reviewer στο matobookalo και πρότεινέ μας ένα αγαπημένο σου βιβλίο ή comic.