Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς | Κριτική – άποψη

0
1013

Κριτική – άποψη

Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς

Συλλογικό – Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς
Φωτογραφία από το αρχείο μας

Οπισθόφυλλο

Ήταν κάποτε µια γιαγιά, που δεν άφηνε τη φωτιά της ποτέ να σβήνει. Μα σαν έσβησε η ζωή της, η φωτιά έφυγε απ’ την εστία να περιπλανηθεί, κοιτάζοντας µε το µάτι ενός γάτου, ακούγοντας µε το αυτί ενός σκύλου και πετώντας µε τα φτερά µιας κουκουβάγιας. Κάποτε, έφτασε η φωτίτσα, αποκαµένη πια, στη ρίζα µιας Ιτιάς. Εκείνη, για να την παρηγορήσει, άρχισε να της λέει ιστορίες.

Οι «Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς» είναι µια ανθολογία διηγηµάτων, µε τις ρίζες τους στις αφηγήσεις των µανάδων, των γιαγιάδων, κι ενίοτε των φίλων. Ιστορίες µε αερικά, κυράδες του δάσους, δαιµόνια, φεγγαροπαρµένους και νεκραναστηµένους. Όπως τις άκουσαν οι συγγραφείς της οµάδας Will o’ Wisps, ή τις εµπνεύστηκαν από την πλούσια λαογραφική παράδοση του τόπου µας.

Αυτές είναι οι αφηγήσεις του βιβλίου, µε µια άλλη να τις αγκαλιάζει –ιστορίες φωτεινές και σκοτεινές, ίσες στον αριθµό, ιστορίες που είπε η Γιαγιά Ιτιά στη Φλόγα…

Γράφουν οι:
Άρτεµις Βελούδου – Αποκότου
Αγγέλα Γαβρίλη
Ειρήνη Μανωλάκου
Μαριλένα Μέξη
Ανδρέας Μιχαηλίδης
Αγνή Σιούλα
Γιώργος Shoji Μαρούδης
Ιωάννα Ελίζα Πολιτσοπούλου
Παναγιώτα Τσιµπαλίδη
Βίβιαν Φόρτη
Γιώργος Χατζηκυριάκος

Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς

Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς
Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο λογαριασμό μας στο Instagram

Η άποψή μου

Όταν διαβάζεις μια ανθολογία διηγημάτων (κείμενα από διαφορετικούς συγγραφείς), είναι δύσκολο να κάνεις κριτική, γιατί η σωστή δουλειά απαιτεί ανάλυση για το κάθε κείμενο. Μπορείς όμως να σχολιάσεις γενικά εάν σου άρεσε το συνολικό αποτέλεσμα και γιατί. Εδώ λοιπόν έχουμε μια περίπτωση που το βιβλίο δικαιώνει και τους δημιουργούς αλλά και τους αναγνώστες.

Αυτή η ανθολογία διηγημάτων έχει κάτι ιδιαίτερο. Μια κοινή ιστορία που τρέχει στο παρασκήνιο και μέσα από αυτή ξεπηδούν μικρές νέες ιστορίες. Και τι ιστορίες… Από αυτές που θα μπορούσε να σου διηγείται η γιαγιά στο χωριό. Ένα βράδυ με κρύο καθώς βάζει ξύλα στο τζάκι. Ιστορίες που όσο χρονών και να είσαι, σε μαγνητίζουν.

Οι περιγραφές και ο τρόπος που είναι γραμμένες, σε βάζουν στο κλίμα και εσύ σαν μικρό παιδί θες να μάθεις και άλλα. Ντοπιολαλιές, θρύλοι, παραδόσεις, θρησκεία και σαν φόντο η ελληνική ύπαιθρος, συνθέτουν σκηνικά και ιστορίες που σου μένουν στο μυαλό. Θα σου μιλήσουν για ξωτικά, νεράιδες, μάγισσες και όλα αυτά τα μαγικά, μα και επικίνδυνα πολλές φορές, πλάσματα που ζουν ανάμεσά μας. Θα σου μάθουν ιστορίες με γενναίους, κακούς, καλόκαρδους, και άπληστους ανθρώπους. Με μανάδες που πονούν για τα παιδιά τους και κάνουν τα πάντα για εκείνα, που τα έμαθαν μέσα από τις κακουχίες να είναι άνθρωποι σωστοί αλλά και για εκείνες που θυσιάστηκαν. Στο τέλος όμως θα σου πουν να προσέχεις. Κυρίως τα βράδια.

Αυτή η ανθολογία διηγημάτων καταφέρνει να σου δώσει όλα αυτά, όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων ιστοριών, αλλά και λόγω της επιμέλειας. Η ομάδα Will o’ Wisps έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και έδωσε μεγάλη προσοχή, ώστε να μένει στον αναγνώστη η αίσθηση, ότι μιλάει ένα πρόσωπο. Η Γιαγιά Ιτιά.

Στο προτείνω εάν ψάχνεις διηγήματα φαντασίας, βγαλμένα μέσα από την Ελληνική παράδοση που θα σε κάνουν να νιώσεις και πάλι παιδί.

Από την ομάδα Will o’ Wisps κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο Του Χειμώνα Ψίθυροι.