Πέτρος Σοφιανίδης | Συνέντευξη

0
1290

Ο Πέτρος Σοφιανίδης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Μαίανδρος – Το βουνό των Κενταύρων (Α’ Βιβλίο) από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Σήμερα, μας μιλάει για εκείνον και την συγγραφή, μέσα από τη mini ανάκρισή του.

Στις mini ανακρίσεις, συγγραφείς γνωστοί αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, έχουν τη δυνατότητα να μας συστηθούν εν συντομία με περίπου 30 λέξεις ανά απάντηση. Διαθέτοντας μόνο λίγα λεπτά ανάγνωσης μαθαίνουμε για εκείνους βασικές πληροφορίες. Μέσω αυτής της διαδικασίας ανακαλύπτουμε νέους συγγραφείς και βιβλία που ίσως να μην γνωρίζαμε.

Πέτρος Σοφιανίδης

Πριν ξεκινήσουμε, θέλουμε να μας πεις λίγα λόγια για εσένα.

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στη Σίνδο. Από μικρός ενδιαφερόμουν για τις τέχνες και ιδιαίτερα για τη μουσική. Είμαι αυτοδίδακτος στην κιθάρα και συνθέτω τα δικά μου τραγούδια. Ήθελα να βελτιωθώ και να μάθω περισσότερα σε αυτόν τον τομέα και αποφάσισα να σπουδάσω μουσική τεχνολογία. Έκτοτε, συνθέτω και παράγω δική μου μουσική, ως σόλο καλλιτέχνης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκα για κάποια χρόνια και με το ραδιόφωνο.

Πρώτη επαφή με τη συγγραφή, είχα στο Γυμνάσιο, όταν σκέφτηκα και έγραψα μια δική μου ιστορία με τίτλο “Τρελή οικογένεια”, η οποία και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους τότε καθηγητές μου. Αργότερα έγραφα παρουσιάσεις rock μουσικών άλμπουμ στο ψηφιακό περιοδικό FeelaRocka. Κάπως έτσι γεννήθηκε μέσα μου η αγάπη για τη μυθοπλασία και τη συγγραφή, τις οποίες εξέλιξα με το πέρασμα του χρόνου.

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις τη συγγραφή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το “αποφάσισα”. Απλά συνέβη.

Τι αποτελεί για εσένα πηγή έμπνευσης; Έχεις κάποιο γούρι, αγαπημένο μέρος, ώρα, εποχή, αντικείμενο κλπ;

Πηγή έπμνευσης μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Ένα συναίσθημα, ένα αντικείμενο, μια κατάσταση, πραγματικά το οτιδήποτε.

ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ

Τι θα ήθελες να ήσουν εκτός από συγγραφέας; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο;

Όπως προανέφερα ασχολούμαι και με τη μουσική την οποία αγαπώ πάρα πολύ. Επίσης θα ήθελα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία. Να σημειώσω πως από μικρός μου άρεσε και η ηθοποιία. Οπότε ότι έχει να κάνει με τις τέχνες! (χαχα)

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Γενικά δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Προτιμώ να τον περνάω ήρεμα, με τους ανθρώπους που αγαπώ και κάνοντας πράγματα που με ικανοποιούν, όπως πχ να ακούω δίσκους βινυλίου και να βλέπω ταινίες. Το λατρεύω.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής θέλεις φασαρία/μουσική, ή προτιμάς την ησυχία;

Πάντα γράφω με μουσική. Με βοηθάει πολύ στο να συγκεντρώνομαι.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έγραφες ασταμάτητα;

Ήταν σε αυτό το βιβλίο, νομίζω 7-8 ώρες συνεχόμενα. Είχε χιονίσει έξω, είχα κλειστεί στο σπίτι, άκουγα μουσική και έγραφα. Γενικά αυτό το πρώτο βιβλίο το ολοκλήρωσα μέσα σε τρεις-τέσσερις ημέρες.

Σε ποια εποχή και τοποθεσία -υπαρκτές ή μη- θα ήθελες να ζούσες έστω και για λίγο;

Σίγουρα στην αρχαία Ελλάδα. Έχω σκεφτεί τόσα για εκείνη την εποχή και θα ήθελα να δω πως πραγματικά ήταν. Γενικά θα μ’ άρεσε ένα ταξίδι στον χρόνο. Πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να αναρωτιέται “Πως ήταν εκεί, πώς ήταν τότε..” κτλ.

Ποιος ήρωας βιβλίου θα ήθελες να είσαι, να έκανες παρέα ή να συναντούσες;

Δύσκολη ερώτηση. Είναι τόσοι πολλοί χαρακτήρες, σε τόσο διαφορετικές ιστορίες που δεν μπορώ να διαλέξω. Από τον Χάρι Πότερ, στον Τομ Σόγιερ που διάβαζα μικρότερος, μέχρι και τα Star Wars πχ, έχω πολλούς ήρωες που θα ήθελα να συναντούσα.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες και σου άρεσε ή γενικότερα ποια μας προτείνεις;

Γενικά δεν διάβαζα πολλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια άρχισα να διαβάζω. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως προτιμώ βιβλία φαντασίας. Οπότε αυτά προτείνω.

Τι στοιχεία του χαρακτήρα σου δε θα ήθελες να είχε ο ήρωας/ηρωίδα σου;

 Ίσως να μην είναι τόσο παρορμητικός.

Γιατί να διαβάσουμε το βιβλίο σου;

Γιατί δεν υπάρχει άλλο βιβλίο το οποίο να είναι εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα και την Ελληνική μυθολογία. Είναι πρωτότυπο, καινοτόμο και μοναδικό. Επίσης οι αναγνώστες μου μεταφέρουν πως τους συνεπαίρνει η ιστορία και ζουν την αγωνία των πρωταγωνιστών. Κάτι πολύ σημαντικό.

Μαίανδρος Το βουνό των Κενταύρων

Υπάρχει κάποιο τραγούδι, συγκρότημα ή είδος μουσικής που να το έχεις συνδυάσει με το βιβλίο σου;

Φυσικά! Τα βιβλία τα έχω γράψει ακούγοντας αποκλειστικά και σε επανάληψη, το άλμπουμ “Immortals”, των αγαπημένων μου Firewind. Είναι ένα άλμπουμ αφιερωμένο στην αρχαία Ελλάδα και είναι ιδανικό για την ιστορία που γράφω. Με εμπνέει αφάνταστα. Βέβαια, έχω σκεφτεί να γράψω και εγώ τραγούδια για τα βιβλία μου, όμως ακόμα δεν τα έχω καταφέρει.

Γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο;

Ο τίτλος χωρίζεται σε δυο μέρη. Η τριλογία έχει τον τίτλο “Το βουνό των Κενταύρων”, διότι εκεί διαδραματίζονται τα σημαντικότερα γεγονότα και γιατί θέλω να καταλήξω στο γιατί το Πήλιο έχει πάρει αυτήν την ονομασία. Ο υπότιτλος “Μαίανδρος” δόθηκε διότι στο πρώτο μέρος είναι αυτό το “αντικείμενο” που κρίνει την έκβαση της ιστορίας.

Εάν το βιβλίο σου γινόταν ταινία ή σειρά, ποιος/-α ηθοποιός θα ήθελες να συμμετέχει και στο ρόλο ποιου ήρωά σου;

Σίγουρα θα ήθελα τον άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα, Johnny Depp. Μ’αρέσει πολύ σαν καλλιτέχνης. Έχω βρεί ήδη και ποιον ρόλο θα παίξει! (χαχα)

Ετοιμάζεις επόμενο βιβλίο ή κάτι άλλο;

Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας είναι ήδη έτοιμο και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020. Το τρίτο θα έρθει αργότερα, όμως παράλληλα γράφω κι άλλες ιστορίες.

Για το τέλος, πες μας μια ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει αλλά θα ήθελες.

Ίσως το γιατί ασχολούμαι με τόσα διαφορετικά πράγματα. Γιατί πολύ απλά αν δεν τα βγάλω από μέσα μου θα τρελαθώ! (χαχα)

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο, χωρίς να σε περιορίζει το όριο λέξεων;

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου έτους και της νέας δεκαετίας, ήθελα να πω σε όλους να βγούνε εκεί έξω και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Η ζωή μας είναι μικρή και είναι κρίμα να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και στην καρδιά μας. Τολμήστε!

Κλείνοντας, πες μας που μπορούμε να σε βρούμε, social media, email κλπ.

Μπορείτε να με βρείτε στο Facebook και στο Instagram ως Πέτρος Σοφιανίδης.
Επίσης μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στο Facebook και στο Instagram.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος

Ευχαριστούμε πολύ τον Πέτρο Σοφιανίδη για τον χρόνο του και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συγγραφική του πορεία!


Μάθε τι μας αποκαλύπτουν άλλοι συγγραφείς.

Εάν είσαι συγγραφέας, έλα και να σε ανακρίνουμε.