Ο Παραμυθάς | Κριτική – άποψη

0
1451

Ο Παραμυθάς | Κριτική – άποψη

Γιάννης Παπουλής – Εκδόσεις Ελκυστής

Ο Παραμυθάς του Γιάννη Παπουλή είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Ίαν Μακέι, από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο. Ένα έγκλημα συγκλονίζει τη χώρα, καθώς η τοποθεσία που ανακαλύπτεται το θύμα είναι ένα αξιοθέατο με πολλούς επισκέπτες καθημερινά. Οι αστυνομικοί πιάνουν δουλειά, όμως σύντομα καταλαβαίνουν ότι ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εκεί. Το χειρότερο; Είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτούς.

Διάβασε το οπισθόφυλλο εδώ.

Η υπόθεση

Η υπόθεση είναι πολύπλοκη, αλλά εντέλει αρκετά αληθοφανής. Καθώς ξεκινάς να διαβάζεις εμφανίζονται στοιχεία και πρόσωπα που δεν μπορείς να καταλάβεις πως συνδέονται. Όσο συνεχίσεις την ανάγνωση, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο μπερδεμένα και δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, μέχρι το ίδιο το βιβλίο να αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να αρχίσει να σου αφήνει ψιχουλάκια.

Οι χαρακτήρες

Οι χαρακτήρες είναι καλοστημένοι στην πλειοψηφία τους, αν και αρκετοί. Ο συγγραφέας όμως έχει προνοήσει και μας δίνει ένα ευρετήριο προσώπων στην αρχή. Ο επιθεωρητής Ίαν Μακέι, μου έγινε εύκολα συμπαθής. Είναι εκκεντρικός, τελειομανής και ιδιαίτερα ευφυής, χωρίς “ψεύτικες” υπερβολές, κάνοντας όμως και υπερβάσεις. Θα ήθελα να δω τη συνέχεια και την εξέλιξή του, καθώς και να μάθω περισσότερα για το παρελθόν του. Η ομάδα που υπάρχει γύρω του έχει ποικιλομορφία χαρακτήρων, οπότε αυτό βοηθά στις υποθέσεις. Από βιβλίο σε βιβλίο φαντάζομαι θα «συστήνονται» και περισσότερο, οπότε θα δεθεί ο αναγνώστης και μαζί τους.

Χαρακτηριστικά του βιβλίου που μου άρεσαν

Ο Γιάννης Παπουλής χρησιμοποιεί απλή και σύγχρονη γλώσσα στο βιβλίο του και δεν σε κουράζει. Παράλληλα όμως, προσαρμόζει το ύφος του ανάλογα με τη σκηνή που περιγράφει. Όντας φιλόλογος, έχει επιμεληθεί το κείμενο του σε όλες τις λεπτομέρειες. Ο λόγος έχει φροντίσει να ρέει και οι διάλογοι είναι αρκετά φυσικοί. Οι περιγραφές της πόλης είναι εξαιρετικές και μερικές φορές νιώθεις ότι είσαι και εσύ εκεί.

Ένα άλλο στοιχείο του βιβλίου που με κέρδισε, είναι οι αναφορές στην ελληνική μυθολογία. Κάνει χρήση πολλών στοιχείων και μέσα από την ιστορία, ανακαλύπτεις πράγματα τα οποία μάλλον δεν γνωρίζεις. Τα συνδυάζει δε, τέλεια, με το μυστηριακό τοπίο του Εδιμβούργου.

Bonus παρατήρηση: Έχει στοιχεία στησίματος από Jo Nesbo, χωρίς όμως την αίσθηση της αντιγραφής. Αυτό αποτελεί θετικό δείγμα αφού είμαι fan του. Ακόμα όμως και να μην σου αρέσει ο Nesbo, το βιβλίο θα σε αποζημιώσει γιατί έχει δικό του χαρακτήρα και οι δυο πρωταγωνιστές δεν μοιάζουν.

Τι θα ήθελα επιπλέον στο επόμενο

  • Να μάθω περισσότερα για τα άτομα που είναι στην ομάδα.
  • Έναν χάρτη του Εδιμβούργου για να με βοηθήσει να καταλάβω περισσότερο τα μέρη.
  • Κάποια σημεία να εξηγούνται λίγο πιο αναλυτικά, γιατί κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με την αστυνομική λογοτεχνία ίσως μπερδευτεί. Αυτό όμως είναι υποκειμενικό. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα πρόβλημα.

Τελευταίες παρατηρήσεις

Ο Γιάννης Παπουλής κατάφερε με το πρώτο του βιβλίο να με πείσει πως ήρθε στην αστυνομική λογοτεχνία για να μείνει. Με κέρδισε η προσοχή στις λεπτομέρειες, η έρευνα που φαίνεται ότι έχει προηγηθεί και το ότι αναγνωρίζει τι θέλει το κοινό από ένα αστυνομικό βιβλίο. Για μένα Ο παραμυθάς είναι η βάση για να χτιστεί μια διεθνής καριέρα.

Ο Γιάννης Παπουλής όμως, δεν σταματάει εκεί. Έχει δημιουργήσει για το βιβλίο, ένα μυστηριακό site υψηλής αισθητικής, στο οποίο μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον επιθεωρητή, την υπόθεση αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα. Άλλο ένα δείγμα για την προσοχή που δίνει στη δουλεία του αλλά και στους αναγνώστες.

Μπορείς να βρεις το βιβλίο εδώ