Το χρονικό της Λανιακέα (1ο), Τα Κλειδιά του Τιτάνα | Κριτική – άποψη

0
1223

Κριτική – άποψη

Το χρονικό της Λανιακέα (Μέρος πρώτο),
Τα Κλειδιά του Τιτάνα
Σπύρος Κιορσάββας

Τα Κλειδιά του Τιτάνα αποτελούν το πρώτο βιβλίο της σειράς Το χρονικό της Λανιακέα του Σπύρου Κιορσάββα από τις Εκδόσεις Όστρια.

Οπισθόφυλλο

Πέρασαν είκοσι χρόνια ηρεμίας, αλλά ο πόλεμος χτυπά ξανά την πόρτα του Ζέλκεμαρ. Ο Βασιλιάς Ντέσμοντ αντιμετωπίζει μια αδικαιολόγητη εισβολή, που δε σκοπεύει να αφήσει ατιμώρητη.

Οι Κυβερνήτες της Ένωσης των Συντεχνιών δε συμφωνούν για το αν θα έπρεπε να βοηθήσουν το Βασιλιά. Καθένας τους έχει τους δικούς του λόγους για να εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά οι φωνές που αρνούνται είναι ηχηρές.

Όλα αυτά συμβαίνουν όσο η Αλάρυα, μια νεαρή κοπέλα προικισμένη με τη δύναμη του Νερού, αναζητά τα Κλειδιά του Τιτάνα, μιας πανάρχαιας φυλακής που δε πρέπει  να ανοίξει. Σύντομα, θα ανακαλύψει πως έχει φίλους, φίλους που δε γνώριζε, φίλους που είναι δεμένοι μαζί της στην ίδια μοίρα: να προστατέψουν τον κόσμο της Λανιακέα, από τη φρίκη που αναδεύεται στο αρχαίο βουνό…

Το Χρονικό της Λανιακέα, Τα Κλειδιά του Τιτάνα
Ο συγγραφέας μου έκανε την τιμή να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία μου στη συνέντευξή του στο περιοδικό Follow.

Η άποψή μου

Τα Κλειδιά του Τιτάνα είναι ένα βιβλίο φαντασίας στο οποίο κυριαρχεί η περιπέτεια και η δράση. Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σε κρατάει μέχρι το τέλος. Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της Λανιακέα, εκεί που ο πόλεμος θα ξεσπάσει σύντομα. Παράλληλα, βλέπουμε την πορεία της χαρισματικής Αλάρυα που είναι στο δρόμο, ψάχνοντας για τα Κλειδιά του Τιτάνα. Μια αναζήτηση που θα της αλλάξει τη ζωή αλλά και όσων θα βρεθούν στο δρόμο της. Συμφέροντα, ψέματα και δολοπλοκίες στήνουν το σκηνικό για μια μάχη χωρίς επιστροφή. Οι Φύλακες και οι Μάγοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή δε ξέρουμε εάν το θάρρος θα τους βοηθήσει να καταφέρουν το σκοπό τους ή εάν οι απώλειες θα είναι μεγάλες και χωρίς αντίκρυσμα.

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των videogames, manga και anime, με τον τρόπο που έχει γραφτεί.

Είναι οφθαλμοφανής η επιρροή τους στον συγγραφέα και σε επίπεδο ιστορίας αλλά και σε επίπεδο έκφρασης. Σε αρκετές σκηνές νιώθεις ότι βρίσκεσαι και εσύ μέσα στο βιβλίο και βλέπεις τους ήρωες δίπλα σου να κινούνται ακριβώς όπως θα περίμενες. Κύματα φωτιάς, δίνες νερού, μαγικά που εκτοξεύονται ανάμεσα σε αυτούς που μάχονται και πολλά άλλα συνθέτουν το σκηνικό.

Αυτό το στυλ γραφής έχει ως αποτέλεσμα την αμεσότητα αλλά και την αίσθηση της εκγρήγορσης. Δεν βαριέσαι ποτέ και νιώθεις ότι στην ουσία παρακολουθείς κρυμμένος πίσω από έναν θάμνο ή έναν μαγικό μανδύα. Από την άλλη όμως, το βιβλίο επειδή βασίζεται αρκετά σε σκηνές μάχης, υστερεί κάπως στο στήσιμο της ιστορίας. Ενώ νιώθεις ότι υπάρχει βάθος πίσω από όσα διαδραματίζονται, λείπουν κάποια στοιχεία παραδείγματος χάριν για το παρελθόν της περιοχής ή για το κομμάτι της μαγείας. Πιστεύω όμως ότι αυτά θα τα δούμε καλύτερα στο δεύτερο βιβλίο.

Το Χρονικό της Λανιακέα, Τα Κλειδιά του Τιτάνα
Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο λογαριασμό στο Instagram

Εδώ βέβαια έρχεται και ένα άλλο θέμα στο οποίο πρέπει να αναφερθώ. Η επιμέλεια του βιβλίου. Θεωρώ πως ήταν ελλιπής σε κάποια σημεία και γι’ αυτό το τελικό αποτέλεσμα αδίκησε κάπως την προσπάθεια του συγγραφέα. Με μια καλύτερη καθοδήγηση, το βιβλίο θα είχε εκμεταλλευτεί τα θετικά του κομμάτια ακόμα περισσότερο και θα είχε αναδείξει την ιστορία πιο ολοκληρωμένα. Παρόλ’ αυτά, είναι σε καλό επίπεδο και για κάποιον που ξεκινάει τώρα την ανάγνωση βιβλίων φαντασίας, δε θα αποτελέσει πρόβλημα.

Τέλος, θέλω να αναφέρω κάτι που εκτίμησα πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής μου. Τον χάρτη που μου έστειλε ο συγγραφέας. Αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου χάρτη. Σε εμένα έστειλε ένα πρώτο σχέδιο και όμως με βοήθησε πάρα πολύ να καταλάβω αρκετά πράγματα για τον κόσμο που έχει στήσει. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ζητήσει να του στείλει ηλεκτρονικά τον πιο πρόσφατα ενημερωμένο.

Συμπέρασμα

Τα Κλειδιά του Τιτάνα, είναι ένα βιβλίο φαντασίας με επιρροές από videogames, manga και τα αγαπημένα μας «παιδικά» και κατάφερε να με κάνει να θέλω να μάθω τη συνέχεια της σειράς.

Αν ψάχνεις λοιπόν κλασικό βιβλίο φαντασίας, με στομφώδη λόγο, ανάλυση φυλών και επικές μάχες, νομίζω πως ίσως να μην σε ικανοποιήσει όσο θα ήθελες. Εάν θέλεις όμως να νιώσεις μέλος μιας ομάδας με μαγικές δυνάμεις και κύριο στόχο να προλάβετε το κακό που ετοιμάζεται να ξυπνήσει στον κόσμο σας, τότε είναι μια καλή επιλογή.